Muntthee
Theesoorten
Theesoorten
04/15/2024
2 min
0

Muntthee

04/15/2024
2 min
0


Laten we maar met de deur in huis vallen; muntthee is eigenlijk geen thee. Wereldwijd geldt de afspraak dat het pas thee mag worden genoemd als er daadwerkelijk blaadjes van de theeplant Camellia Sinensis inzitten; en die zitten niet in de verse muntthee zoals je die in de horeca ziet. Officieel dus geen thee. Muntthee is dan ook een kruideninfusie.


Wat is muntthee?

Wat is munt thee dan wel? Eigenlijk zijn het munttakjes in een glas heet water waardoor het water de smaak van munt krijgt. Dit noem je een kruideninfusie. Ook wel tisane of kruidenthee genoemd. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor gember zoals je gemberthee in de horeca ziet. Omdat je alleen een infusie maakt en de bladeren van de theeplant niet gebruikt is de muntthee zoals je deze in de horeca geserveerd krijgt dan ook cafeïnevrij. Muntthee is fris en heeft een kruidige smaak. Je kunt wel stellen dat hoe fijner het blad is hoe aromatischer de thee eigenlijk is.


Is muntthee gezond?

Ja, muntthee is gezond. Munt bevat namelijk vele vitamines en mineralen zoals vitamine C, D en E. en onder andere ook calcium. Munt thee is  ook nog eens cafeïnevrij (en theïnevrij) en caloriearm. Door de sterke muntsmaak wordt je eetlust onderdrukt. Kortom; ben je bezig met afvallen dan past verse muntthee daar prima tussen. Muntthee geeft ook nog eens een heerlijke oppepper.


Waar is muntthee nog meer goed voor?

Een kleine opsomming waar muntthee nog meer goed voor is:

Heb je last van wagenziekte? Dan kan de verfrissende smaak van munt daar ook een goede bijdrage aan leveren. Heb je je tegoed gedaan aan een knoflookrijke maaltijd? Munt is goed voor een frisse adem.  Stress? Ook daar heeft muntthee een goede uitwerking op!


Muntthee maken

Voor verse muntthee zijn er vele recepten te vinden. Een simpel recept vind je op de site van het Voedingscentrum. Daar staat duidelijk de verhouding water/takjes uitgelegd.


Recept muntthee met een twist

Voor een kop muntthee, maar dan net even anders, hierbij een leuk recept.


Wat heb je nodig:

    2 gram Calm Down blend  - Dit is een groene thee met een vleugje munt, lavendel, kamille en citroenmelisse.

    Takje munt

    Half schijfje citroen

    Twee/drie schijfjes komkommer

 glas met muntthee en citroenMaak je eigen heerlijke muntthee met citroen

Hoe maak je de muntthee?

Maak een kopje thee van de Calm Down blend (water 80 graden). Je kunt hier ook een andere frisse groene thee voor gebruiken. Laat de thee 3-5 minuten trekken d.m.v. een zeefje of filterzakje. Schenk de thee uit in een leuk glas (bijvoorbeeld een wijnglas of een mooi borrelglas), voeg een takje munt toe, een half schijfje citroen en een paar plakjes komkommer. Ook heerlijk om koud te drinken met een paar ijsklontjes erin.Reacties
Categorieën