Camellia Sinensis theeplant

Camellia Sinensis

De theeplant, oftewel de Camellia Sinensis is een groenblijvende plant. Er twee hoofdsoorten van de Camellia Sinensis. De eerste is de Camellia Sinensis Sinensis en de tweede is de Camellia Sinensis Assamica. 

Camellia Sinensis Sinensis theeplant

De Camellia Sinensis Sinensis  brengt thee die varieert van licht en fris tot moutachtig en intens. De plant heeft kleine bladeren en gedijt het best in koele, mistige klimaten zoals op de hogere plateaus in berggebieden van China, Japan en Taiwan. Deze variant kan tot wel 6 meter hoog worden.

Camellia Sinensis Assamica theeplant

De tweede soort is de Camellia Sinensis Assamica. Deze heeft een groter blad en gedijt op haar best in tropische gebieden. Denk aan India, Sri Lanka en Kenia. In het wild kan deze plant tot wel 15 meter hoog worden en de bladeren kunnen wel 20 centimeter lang worden. Deze tweede soort brengt thee met smaken die variëren van grasachtig en heel zacht tot mout en stevig.

Camellia sinensis var en camellia sinensis assamicaLinks: Camellia Sinensis Sinensis - Rechts: Camellia Sinensis Assamica

Cultivars van de theeplant

Inmiddels zijn er vele gecultiveerde varianten van de theeplant. De theeplant kan zich namelijk heel goed aanpassen aan de omgeving waarin de plant is. Kwekers gebruiken deze kwaliteit om zo gecultiveerde varianten (ofwel cultivars genoemd) te ontwikkelen met specifieke kwaliteiten of een specifieke smaak.

Theeplanten op theeplantage


Theezaden van de theeplant

Theezaden zijn ongeveer 1 cm in doorsnede, zijn bruin en soms met een platte kant. De theezaden hebben een hele harde schil. Het duurt ongeveer 4 tot 6 weken voor een theezaadje zich ontkiemt waarna ze kunnen gaan groeien tot een volwassen plant.


Wist je dat alle thee van dezelfde theeplant afkomt?

Alle thee wordt gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis. De wijze waarop de bladeren bewerkt worden (productieproces theeplant) bepaalt uiteindelijk in welke klasse de thee valt. We onderscheiden 6 theeklassen: witte thee, gele thee, groene thee, zwarte thee, oolong en post-gefermenteerde thee.  De bewerkingsstappen na de pluk bepalen in welke klasse de thee valt. In basis kan van vers geplukt blad, dus elke theeklasse gemaakt worden.