Camellia Sinensis groeiproces

Camellia Sinensis Groeiproces

Het groeiproces van de Camellia Sinensis is er een met een lange adem. De volwassen plant kan tal van weersomstandigheden aan maar groeit heel langzaam op uit een zaadje. Daar is veel tijd en geduld voor nodig. Er moet goed gezorgd worden voor de jonge planten.


Camellia Sinensis vanuit stekje of vanuit zaadje

Er zijn twee manieren om de theeplant te laten groeien: door middel van een zaadje of door middel van een stekje. Het grote voordeel van een theeplant opkweken uit zaden is dat elk zaadje een unieke theeplant levert (dus allemaal verschillende theeplanten met andere eigenschappen). Bij stekjes ben je als het ware aan het ‘klonen’, wat de nodige risico’s met zich meebrengt. Je krijgt allemaal identieke planten. Ontstaat er een ziekte dan hebben alle planten dit en ben je ze allemaal kwijt.


Groei en oogst van de theeplant vanuit een zaadje

In de zomer ontstaan er bloemknoppen in de plant. Een bloem krijgt een zaadje. In het vroege najaar gaan deze open en en vallen ze op de grond als het uiteindelijk wat kouder wordt. Ze worden met de hand geraapt.

Een theeplant wordt in een gecontroleerde omgeving opgekweekt, in de schaduw en afgeschermd. Deze locatie op een theeplantage, noemen we een ‘nursery’. In deze ‘kraamkamer’ verblijven de jonge planten, krijgen ze voldoende water, extra voeding en worden ze afgeschermd van dieren en te veel zon om zo veilig te kunnen groeien en stevige wortels aan te maken. Ze verblijven er ongeveer negen maanden, daarna worden ze in de volle grond op het veld geplant. Het duurt dan nog 2 -3 jaar voordat er thee van geoogst wordt. In de tussenliggende jaren wordt de plant zorgvuldig gesnoeid en verzorgd, zodat het kleine plantje uit kan groeien tot een struik. De jonge plant heeft nog alle energie nodig om te groeien, er eerder van plukken levert niet alleen weinig blad op, de smaak/aroma van de thee is nog niet volledig ontwikkeld.

.Groeiproces van de Camellia SinensisGroeiproces theeplant Camellia Sinensis

Levensduur theeplant

Theeplanten uit stek worden zo'n 30-40 jaar oud. Theeplanten uit zaden kunnen wel enkele honderden jaren bladeren geven. De wortel van een theeplant kan wel 6 meter lang worden.