Waar groeit thee

Waar groeit thee?

Elke thee heeft een eigen smaak en karakter. Dat komt omdat de theeplant in verschillende omstandigheden kan groeien. Waar thee groeit is dus alles bepalend in de uiteindelijke smaak van de thee.


Breedte en hoogte groei theeplant

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen die de uiteindelijke smaak en kwaliteit van thee bepalen, maar ook de hoeveelheid voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Denk aan natuurlijke factoren zoals grondsoort, klimaat en hoogte. Natuurlijk wil elke theeproducent een constante kwaliteit en smaak nastreven. Echter, door de wisselende weersomstandigheden - en de klimaatveranderingen - wordt dit soms vrij lastig gemaakt.

Theeplanten groeien het beste in subtropische gebieden tussen 40 graden noorderbreedte en 30 graden zuiderbreedte. Voor wie denkt dat thee alleen in Aziatische landen als China en Japan wordt verbouwd heeft het mis. Ook in landen als Kenia en Turkije zijn theeplantages en er is zelfs een Nederlandse theeplantage.

Thee kan tot wel 2450 meter verbouwd worden. Rond de 2000 meter hoogte is het meest optimaal. De temperaturen zijn daar lager en de zon is er minder fel. Een langzame groei bevordert de smaak en het aroma.

Klimaat theeplant omstandighedenKlimaatomstandigheden waarin de theeplant het beste groeit

Klimaat waar theeplanten het beste groeien

Je ziet dat theeplantages vaak op heuvels en bergen gebouwd zijn. Het grote voordeel is dat de afwatering goed is. Theeplanten gaan namelijk dood als ze in een te natte grond staan. Theeplanten hebben minimaal 1500 mm regen per jaar nodig. Echter hebben theeplanten wel een droge periode van zo'n 3 tot 4 maanden nodig om het interne systeem te verversen. Theeplanten zijn in die zin dol op mist; de mist beschermt tegen het zonlicht maar voorziet wel in vocht. Een wat lossere zure grond met een laagje organisch compost is het best voor de theeplant. Op theeplantages zie je vaak op een aantal plekken loofbomen staan. Dit is vaak met een reden; ze zorgen voor voldoende schaduw zodat de temperatuur gereguleerd kan worden en er niet te veel zonlicht bij de planten komt.