Zwarte thee

Zwarte thee

Zwarte thee wordt, net als alle andere soorten thee, gemaakt van de bladeren van de theeplant Camellia Sinensis. Het productieproces van thee is bij zwarte thee anders dan bij andere theesoorten. De mate van oxidatie (de reactie met/op zuurstof) bepaald uiteindelijk welke soort thee het wordt.


Productieproces zwarte thee

De productie van zwarte thee start met het verwelken van het blad. na de pluk Het verse blad wordt voor enkele uren, tot wel 20 uur, buiten in de zon of in een gecontroleerde omgeving neergelegd. Het doel hiervan is om het eerste vocht (30%) uit het blad te halen, zodat het blad slap wordt en daarna makkelijker te verwerken is en smaak en aroma’s zich beter kunnen ontwikkelen.

Het blad wordt gekneusd (Ortodoxe of heel blad methode genaamd) of versneden (CTC-methode genaamd), zodat alle sappen naar buiten komen en kunnen reageren met zuurstof. Bij zwarte thee streeft men naar volledige oxidatie. Dit proces duurt van 20 minuten tot enkele uren. Na de oxidatie wordt het blad in een oven gedroogd. Na het drogen dan wordt de thee gesorteerd naar gradatie (heel blad, fannings (stukjes) of dust (poeder).

Zwarte thee wordt in tal van Aziatische landen geproduceerd zoals Sri Lanka, China en India maar ook bijvoorbeeld in Kenia.

 zwart thee verschillende grootteUiterlijk van zwarte thee kan verschillen

Smaak van zwarte thee

Net zoals bij groene thee is de smaak van zwarte thee voor een groot deel  afhankelijk van waar de thee groeit. Over het algemeen is zwarte thee erg krachtig van smaak. Smaaktonen die je proeft in zwarte thee zijn vaak: citrus, kaneel, karamel, tabak, mout en cacao.

 Smaken zwarte thee citrus mout karamel kaneel tabakSmaaktonen zwarte thee

Cafeïne in zwarte thee

Van nature bevatten de blaadjes van de theeplant cafeïne. Ook in zwarte thee zit dus cafeïne. In alle thee zit cafeïne. Hoeveel dit precies is hangt af van meerdere factoren (o.a. trektijd, grofheid van de blaadjes, temperatuur van het water etc.). Gemiddeld zit er ongeveer 30 milligram aan cafeïne in een kop van 125 ml.


Bereiden van zwarte thee

Zwarte thee wordt vaak met kokend water klaar gemaakt. Uitzondering is Chinese zwarte thee. Deze kan het best met 85 tot 90 graden water worden bereidt.

 Temperatuur zwarte thee 100 graden

Zwarte thee kopen

Bij Dutch Tea Maestro vind je diverse soorten losse zwarte thee; puur maar ook met een smaakje.

Wil je zwarte thee kopen?