Oolong thee

Oolong thee

Voor veel theeliefhebbers is Oolong thee een onbekende theeklasse. Ook Oolong wordt gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis. De smaak ligt tussen groene en zwarte thee in. Waar groene thee niet geoxideerd wordt - en zwarte thee volledig -  ligt Oolong daar tussenin. 

 

Productieproces Oolong thee

Oolong kent de meest uitgebreide en complexe productiemethode. Voor de productie van oolong thee wordt doorgaans ook het vierde en vijfde blad geplukt.  Ook hier wordt eerst het blad verwelkt om het eerste vocht te verliezen en het blad slap en verwerk klaar te maken. Vaak gebeurt dit in twee stappen: eerst kort buiten in zon, daarna onder gecontroleerde omstandigheden binnen om nog enkele uren verder te verwelken voordat de verwerking verder gaat.

Na het verwelken wordt het blad geschud in manden of in speciale schudmachines. Het is een milderde vorm van kneuzen. Het doel is om het blad te beschadigen zodat de sappen naar buiten komen en het blad weer kan gaan oxideren. Oolong is daardoor gedeeltelijk geoxideerd. Van lichte oxidatie waarbij het blad nog groen oogt, via medium oxidatie tot aan donker, waarbij het blad bijna bruin is. Om de oxidatie te stoppen wordt het daarna gewokt of verhit in een oven. Dit gebeurd in kleine stapjes en tussendoor wordt het blad gerold om nog meer sappen naar buiten te laten komen. Voor sommige oolong wordt het blad tijdens het droogproces gevormd tot een balletje: ballrolling genoemd. De laatste stap is het volledig drogen van de thee in een oven om alle smaken en aroma's te fixeren. Na deze laatste stap wordt de oolong vaak nog geroosterd. Ook dit kan van licht, medium tot zwaar geroosterd. Het roosteren gebeurt in een oven of boven houtskool.

Voorbeelden van oolong theeVoorbeelden Oolong thee 

Waar wordt Oolong thee geproduceerd?

Oolong thee wordt voornamelijk in de Chinese provincie Fujian geproduceerd en in de bergen van Taiwan.  Echter zijn er nog andere landen waar ook Oolong thee geproduceerd wordt. De grootste verbouwers en exporteurs van Oolong thee zijn: China, Taiwan, Sri-Lanka, India, Vietnam en Indonesië.

 

Oolong thee, de zwarte draak

Oolong is afkomstig van het Chinese woord Wulong – uitspraak (zachte w)oelong.  Wulong/Oolong betekent in het Chinees ‘zwarte draak’. De legende zegt dat de eigenaar van een theeplantage tijdens het drogen van de theebladeren werd weggejaagd door een zwarte draak. Anderen zeggen dat de donkere krullende bladeren met kartelende randjes die gerold zijn op draken lijken.

 

Smaak van Oolong thee

Oolong thee krijgt haar karakteristieke smaak en aroma doordat er gespeeld wordt met de mate van oxidatie van het blad. De smaak van licht geoxideerde Oolong kan het best omschreven worden als fris, bloemig en fruitig. De zwaar geoxideerde Oolongs zijn netjuist wat kruidig en zoet van smaak. Gedroogde Oolong theeblaadjes kun je herkennen als losse opgerolde (donker)groene bolletjes voor de minst geoxideerde soort en wat meer zwart draadachtig voor de meest geoxideerde Oolongs.

 

Is Oolong thee gezond?

Ja, Oolong thee bevat net als andere theesoorten (mits je er niets aan toevoegt) geen calorieën en weinig cafeïne. Dus ja, Oolong thee is gezond. Daarnaast draagt het bij aan de dagelijkse vochtinname en gezonde leefstijl.

 

Bereiden van Oolong thee

Oolong thee komt het beste tot zijn recht als het bereidt wordt met kokend water (soms 95-100 graden).

Bereiden Oolong thee theepot met 100 graden 

Oolong thee kopen

Bij Dutch Tea Maestro vind je Oolong thee in het assortiment.

Wil je oolong thee kopen?