Gele thee

Gele thee

Gele thee wordt net als alle andere thee (witte thee, zwarte thee, groene thee, oolong thee en post gefermenteerde thee) gemaakt van de theebladeren van de theeplant Camellia Sinensis. Echter in het productieproces zit er een verschil t.o.v. de andere theesoorten. Direct na het stilleggen van de oxidatie wordt de thee ‘verstikt’ en kleurt het blad van groen naar geel.

 

Productieproces gele thee

Gele thee is zeer zeldzaam. Zo zeldzaam dat het voor velen een onbekende is.  Er wordt maar weinig van gemaakt en ge-exporteert waardoor gele thee vrij zeldzaam is. 

Bij gele thee wordt gekozen voor de wok-methode om zo de oxidatie stil te leggen. Na het wokken worden de nog warme theebladeren luchtdicht en donker ingepakt, vrij van licht en zuurstof. Het blad wordt zo ‘verstikt’ en kleurt geel. Dit noemt men ‘yellowing’ genoemd. Het geeft de thee meer zoetheid en een bleke geel-groene kleur. Eigenlijk is gele thee het lekkerste kort na de productie. Het weer blootstellen aan zuurstof en licht zorgt dat aroma, smaak en kleur veranderen. Na de yellowing wordt de gele thee gedroogd in een oven en is gereed.


Smaak gele thee

De smaak van gele thee ligt tussen witte en groene thee in. Gele thee kenmerkt zich door de zachte, frisse en delicate smaak en haar lichte, gouden kleur.

 

Gezondheidsvoordelen gele thee

Naast een unieke smaak heeft gele thee ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo bevat het antioxidanten die je immuunsysteem kunnen ondersteunen, kan het helpen bij het bevorderen van de spijsvertering en het verminderen van stress.

 

Bereiding gele thee

Gebruik water van ongeveer 80-85°C en laat de theebladeren enkele minuten trekken voor een perfect kopje thee. Voor sommige gele thee is een lagere temperatuur aanbevolen.

Bereiden gele thee 80-85 graden