Pu erh thee theeplantage

Pu erh thee

De beroemdste en bekendste post-gefermenteerde thee die er is, is de pu erh thee. Pu erh thee komt uit de Chinese provincie Yunnan. Pu erh thee wordt op verschillende manieren geschreven (ook wel pu’er thee, pu-erh thee, pu erh thee of pu er thee genoemd). Hoewel landen als Japan, Myanmar en Laos steeds vaker post-gefermenteerde thee maken is China nog steeds het land dat veruit de meeste post-gefermenteerde thee produceert.

Pu erh thee versus Champagne

Thee mag alleen de naam pu erh dragen als het een post-gefermenteerde thee is, afkomstig is uit Yunnan en gemaakt is van de lokale variëteit da ye zhong. Je kunt dit vergelijken met de strenge regels die gelden voor Champagne. Aan de naam champagne zitten nogal wat eisen; de drank moet volgens de méthode tradionelle worden geproduceerd, minimaal 15 maanden rijpen en uit de gelijknamige streek in Frankrijk komen.

Old arbor trees of gushu trees voor pu erh thee

De eeuwenoude theebomen die de geliefde pu erh thee opleveren worden door de Chinezen ook wel old arbor trees of gushu trees genoemd. De letterlijke vertaling van arbor is boom. Gushu betekent oude boom. Deze officieuze kwalificatie wordt in de wereld van pu erh gebruikt voor thee die superieur is in kwaliteit en smaak. De eeuwenoude theebomen leveren gemiddeld jaarlijks maar een kilo thee op. En deze schaarste zorgt ervoor dat de thee zo kostbaar is. Een boer met oude bomen bezit als snel een groter huis dan een boer met jonge bomen.

 Voorbeelden van Pu erh theeVoorbeelden van Pu erh thee

Leuk weetje over pu erh thee

Op de Shenzhen theetentoonstelling, in 2007, werd 500 gram van een zeldzame pu erh verkocht voor een recordbedrag van 400000 yuan, omgerekend zo’n 50000 euro.

Smaak pu erh thee

Pu-erh thee staat bekend om een volle, rijke en aardse tonen. Hoe ouder de thee hoe milder en aromatischer de thee wordt.


Pu erh thee kopen

Bij Dutch Tea Maestro vind je pu-er thee in het assortiment.

Wil je pu erh thee kopen?