Rooibos

Rooibos

Rooibos is afkomstig van de plant Aspalathus linearis uit  de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). Deze plant komt van nature voor in de omgeving van de Cederberg in Zuid-Afrika. De inheemse bevolking van Zuid-Afrika (de Khoisan) ontdekte deze plant eeuwen geleden al en gebruikte de plant voor medicinale doeleinden. Tegenwoordig wordt de plant speciaal gekweekt om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Wereldwijd wordt rooibos gedronken om haar unieke smaak en de gezondheidsvoordelen.

Rooibos thee

Toch is rooibos officieel geen echte thee, het wordt namelijk niet gemaakt van de Camellia Sinensis. Officieel mag het dan ook geen thee heten. Kijk maar eens in de winkel. In principe wordt het dan ook geen rooibos thee genoemd, maar kortweg: rooibos. Rooibos werd al langere tijd door de inheemse bevolking gebruikt. Echter pas in de 20e eeuw werd rooibos ingezet als commercieel product. Rond 1930 werd de plant speciaal gekweekt en gecultiveerd voor dit doel. De naam rooibos  is Afrikaans en is afgeleid van 'rood bos'.

Productieproces rooibos

De bladeren van de Aspalathus linearis plant worden geplukt (dit zijn naaldvormige blaadjes), vervolgens worden ze gestampt en daarna in de zon ter oxidatie gelegd. In de laatste fase verkrijgt de rooibos haar kenmerkende roodbruine kleur (vaak amber kleurig genoemd) en haar typische aroma. Rooibos wordt ook weleens rode thee genoemd.

Naast de traditionele rooibos zijn er vele verschillende variëteiten beschikbaar; denk aan de verschillende gearomatiseerde rooibos blends (met bijvoorbeeld rooibos vanille thee of karamel).


Rooibos Zuid AfrikaRooibos in Zuid Afrika

Groene rooibos thee

Wat veel mensen niet weten is dat er ook groene rooibos bestaat. Groene rooibos komt van dezelfde plant als de ‘rode’ rooibos; van de Aspalathus linearis. Het verschil zit in het productieproces. Een groene rooibos wordt direct na het plukken gestoomd. Groene rooibos thee ondergaat daardoor een veel minder intensief oxidatieproces. Dit resulteert in een lichtere kleur (groen) en een wat frissere milde subtiele smaak. Rode rooibos is wat zachter en zoeter van smaak. Ook groene rooibos thee is cafeïnevrij, rijk aan antioxidanten en draagt bij aan een goede ondersteuning van de spijsvertering.


Het zusje van de rooibos - honeybush thee

Ook is er nog Honeybush. Honeybush komt van de plant Cyclopia die groeit in de bergachtige gebieden van de West Kaap en Oost Kaap provincies van Zuid-Afrika. Deze plant dankt haar naam aan de heerlijke zoete geur die de bloemen verspreiden. De thee geeft een zachte, honingachtige smaak. Deze thee wordt al eeuwen gedronken door de Afrikaanse volksstam Khoi. Ook honeybush bevat geen cafeïne en is rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen.

Rooibos cafeïne

Rooibos bevat geen cafeïne. Dit in tegenstelling tot alle andere theesoorten. Dit komt omdat rooibos niet gemaakt wordt van de Camellia Sinensis waar andere theesoorten daar wel van worden gemaakt. Doordat rooibos cafeïnevrij is, is rooibos thee erg geliefd en populair. Daarnaast bevat rooibos ook bijna geen tannine, hetgeen vaak verantwoordelijk is voor een wat bittere smaak.

Waar is rooibos thee goed voor?

Al duizenden jaren wordt in Zuid-Afrika door de lokale bevolking rooibos al gebruikt als middel tegen allerlei huidproblemen. Het verzacht de huid en zorgt daarnaast voor verlichting bij allergische reacties, jeuk en huidirritaties. In Europa wordt daarom rooibos ook weleens in huidverzorgingsproducten verwerkt.

Rooibos staat bekend om haar vele gezondheidsvoordelen:

Rooibos is rijk aan antioxidanten - zoals flavonoïden en polyfenolen - die ontstekingen verminderen en helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Daarnaast kan rooibos helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verlichten van maagklachten. In Zuid-Afrika wordt bijvoorbeeld ook koude rooibos thee aan baby's gegeven die last hebben van darmkrampen. Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen wordt rooibos ook weleens gebruikt als ingrediënt voor huidverzorgingsproducten. Rooibos staat bekend om haar kalmerende effecten en werkt licht ontspannend en is erg goed om te drinken voor het slapen gaan of om stress en angst te verminderen.


Hoeveel rooibos thee mag je per dag drinken?

Wij adviseren om maximaal 3 koppen per dag te drinken.


Bereiden van rooibos

Breng water aan de kook (100 graden), voeg de rooibos toe en laat ca. 5-7 minuten trekken (afhankelijk van de gewenste sterkte). Je kunt rooibos zowel warm als koud opdrinken vervolgens. Je kunt naar wens nog honing toevoegen.

Bereiden rooibos thee 100 gradenBereiden van Rooibos 

Rooibos kopen

Bij Dutch Tea Maestro vind je diverse soorten rooibos.

Wil je rooibos kopen?