Cafeïne in thee

Cafeïne in thee

De cafeïne in thee wordt ook wel theïne genoemd. Vaak worden cafeïne en theïne als twee verschillende stoffen gezien maar dit is niet het geval; er is geen verschil. Technisch gezien dan. De werking op het lichaam is hetzelfde, alleen de extra chemische stoffen in thee zorgen ervoor dat de lichamelijke reacties vertraagd/ minder intens zijn.

 

Thee en cafeïne, hoe zit dit dat nou?

Cafeïne is hetgeen veel mensen in de ochtend graag tot zich nemen om op gang te komen. Je vindt het in meerdere dranken zoals koffie, fris en dus ook in thee. 

Koffie wordt vaak gezien als de koning van de cafeïne, maar ook in thee zit een aardige hoeveelheid cafeïne. Cafeïne staat bekend om het bevorderen van de alertheid en de concentratie. Echter heeft het ook een aantal minder wenselijke eigenschappen zoals slapeloosheid en nervositeit bij overmatig gebruik.

De cafeïne kick herkennen alle koffiedrinkers waarschijnlijk wel, deze ervaar je al na een paar minuten. Maar we kennen ook allemaal het gevoel als het uitgewerkt is. We gaan gapen en verlangen naar een nieuwe kop. “Ik heb nu koffie nodig!” Waar je bij koffie vaak onrustig of trillerig wordt kun je je bij thee juist beter concentreren. 

Bij thee duurt het ongeveer een uur (na consumptie) dat de aanwezige stoffen in je bloed opgenomen zijn en worden daarna geleidelijk aan afgegeven voor een periode van 6-8 uur. Koffie wordt dan ook vaak als de stevige kick gezien en thee als de milde booster. 

Cafeïne in thee versus koffieDe werking van cafeïne in thee versus koffie

Hoeveelheid cafeïne in thee

Eigenlijk kun je hier niet zo stellig in zijn, want het is afhankelijk van meerdere factoren. Maar we proberen hier wat richtlijnen neer te zetten. In zwarte thee zit gemiddeld wat meer cafeïne dan in groene thee. In zwarte thee zit ongeveer 30 milligram cafeïne (per 125 ml) en in groene thee rond de 20 milligram (per 125 ml). In witte thee zit rond de 17 gram per 125 ml. Echter, zoals aangegeven kunnen hier grote verschillen in zijn. Waardoor een groene thee bijvoorbeeld meer cafeïne kan bevatten dan een zwarte thee en een witte thee bijvoorbeeld meer dan een groene thee.

Echter als je het vergelijkt; in een kop koffie van 125 ml zit ongeveer 60 mg cafeïne.

Cafeïne lost op in water, hoe warmer het water, hoe meer cafeïne er op lost. Zwarte thee wordt vaak rond de 100 graden gezet, groene thee vaak rond de 80 graden. Cafeïne smaakt bitter. Vandaar dat sommige mensen thee dan ook als bitter ervaren.

 Cafeïne in thee versus koffieCafeïne in thee versus cafeïne in koffie

Cafeïne in kruidenthee: maté

Naast koffie en thee is er nog een ander interessant drankje te noemen; Yerba Mate. Mate wordt voornamelijk in Zuid Amerika gedronken. Het is geen thee, maar een infusie. Het wordt namelijk niet gemaakt van de theeplant. Het is een aftreksel van de jonge knoppen en blaadjes van de matéplant. De groene blaadjes worden te drogen gelegd bij een open vuur waardoor ze de typische rokerige smaak krijgen. Daarna worden de blaadjes fijngemalen.

In een speciale kop, cuia genoemd (gemaakt van een kalebas) wordt de mate gemengd met water en met een dik ijzeren rietje opgedrongen. Deze rietjes noemen ze bomba of bombilla. Meestal wordt het warm gedronken, soms ook koud. Mate smaakt bitterzoet.

Yerba Mate

Bij koffie heb je vaak een piek en daarna een dip. Bij Yerba Mate blijft dit langer op hetzelfde niveau. Yerba bevat naast cafeïne ook theobromine (stimulerend middel dat je een goed gevoel geeft) en theofylline (stimulerend middel dat je mentale energie versterkt). Een top combinatie blijkt. Yerba Mate werkt dan ook stimulerend en kalmerend tegelijkertijd. Het cafeïne gehalte van Yerba Mate varieert tussen de 30 en 80 mg. De exacte hoeveelheid hangt veel af van de soort die je hebt, hoeveel je gebruikt en hoe je het klaarmaakt. Als je het volgens de traditionele methode klaarmaakt heeft het een veel hoger cafeïne gehalte. 

 

Is theïne/cafeïne slecht voor je?

Nee, zolang je geen liters per dag drinkt is het niet per se erg. Het Voedingscentrum adviseert om 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken en staan in de Schijf van Vijf (natuurlijk wel zonder suiker of andere toevoegingen). 

Sommige mensen zijn wel gevoelig voor cafeïne/theïne. Maar het kan je ook juist helpen met het verkrijgen van extra alertheid en energie. Ben je gevoelig voor cafeïne of theïne, wees dan voorzichtig met thee drinken in de avond. Je kunt dan bijvoorbeeld veilig een rooibos drinken (waar geen cafeïne/theïne in zit) of ga voor een kruidenthee o.b.v. pure kruiden.

 

Ben je zwanger of heb je hier medische vragen over? Raadpleeg dan altijd je verloskundige en/of huisarts/specialist voor advies.