Kruidenthee

Kruidenthee

Kruidenthee is eigenlijk niet de juiste benaming voor thee gemaakt met kruiden. Want we spreken pas van thee als het gemaakt is van de bladeren van de theeplant Camellia Sinensis en dat is bij kruidenthee niet het geval. In feite zijn het infusies van kruiden. Het wordt ook wel een tisane genoemd. In de volksmond is kruidenthee dan ook een verzamelnaam voor alle drankjes die met heet water en kruiden, vruchten, bloemen of bladeren van planten worden gemaakt. Met het begrip kruidenthee kan men ook thee (gemaakt van de Camellia Sinensis) bedoelen waar kruiden aan toegevoegd zijn. In dit artikel gaan wij specifiek in op de kruidenthee die niet gemaakt wordt i.c.m. de theeplant.

Het gebruik van kruiden in de oudheid

Het gebruik van kruiden is eigenlijk al zo oud als de mensheid. Op basis van instinct werd bij ziekten al naar kruiden gegrepen en werd de efficiënte werking ervaren. Het eerste dat beschreven staat over geneeskrachtige planten staat in een spijkerschrift op kleitabletten en gaat terug naar ongeveer 5000 jaar voor Christus. Zowel in het oude China, Egypte en India vinden we teksten terug die gaan over de werking van kruiden.

Hippocrates, een Griekse arts, ook wel de grondlegger van de natuurgeneeskunde, heeft een hoeveelheid geschriften achtergelaten waarin kruiden beschreven staan. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de westerse geneeskunde. Als een van de eerste kon hij op basis van lichamelijke symptomen een diagnose stellen en een therapie voorschijven.

Tot de dag van vandaag is het gebruik van kruidenthee diepgeworteld in verschillende culturen over de gehele wereld.


Kruidenthee soorten

Er zijn verschrikkelijk veel kruiden die gebruikt kunnen worden om kruidenthee van te maken. Enkele bekenden zijn kamille, gember en munt. Maar er zijn nog veel meer kruidenthee soorten. Het voordeel van kruidenthee is dat het niet gemaakt is van de bladeren van de theeplant en dat de thee daardoor cafeïnevrij is.

 Kruidenthee kamille bloemenKruidenthee kamille

Kruidenthee maken

Als je wil kun je je eigen kruidenthee maken. Start met een soort basiskruid. Wil je een wat zoetere kruidenthee kies dan bijvoorbeeld voor honeybush of rooibos, wil je een wat frissere kruidenthee kies dan bijvoorbeeld verveine of citroengras en wil je een wat kruidigere thee kies dan bijvoorbeeld voor een basis met brandnetelblad of frambozenblad. Vervolgens kun je naar wens extra smaken toevoegen zoals kamille, rozenknopjes of komijn. Tot slot kun je de thee nog wat opleuken door er bijvoorbeeld korenbloem of goudsbloem bij te doen. Let wel op dat alle kruiden ook geschikt zijn om er thee van te maken.

Kruidenthee bloemenVaak worden bloemen gebruikt voor kruidenthee: kamille, goudsbloem, rozenknopjes, korenbloem, lavendel

Kruidenthee gezond

Kruidenthee kan heel gezond zijn. Natuurlijk is dit afhankelijk van welke kruid gebruikt wordt. Wij hebben een overzicht gemaakt van enkele kruiden en de werking daarvan.


Kruiden die helpen bij het versterken van het immuunsysteem

Kruiden die kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem en daarmee een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de kans op griep, verkoudheid en andere infecties zijn echinacea, vlierbloesem en ginseng.

Kruiden bij griep en verkoudheid

Tijm tegen verkoudheid en keelpijn. Citroenmelisse bij griep en verkoudheid. Salie bij verkoudheid, griep en keelpijn.

Kruiden bij verbetering van de spijsvertering

Kruiden die helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering, het verminderen van opgeblazenheid en het verlichten van maagklachten zijn pepermunt, gember, munt en venkel. Basilicum werkt bijvoorbeeld erg rustgevend bij maagklachten door nervositeit.

Kruiden tegen stress en angst

Kruidenthee soorten die kalmerende effecten/eigenschappen hebben zijn; kamille, lavendel en citroenmelisse


Kruidenthee die helpt bij het verbeteren van de slaap

Kruidenthee die bekend staan om de kalmerende effecten en zo bijdragen aan een goede nachtrust zijn kamille, passiebloem en valeriaanwortel.


Populaire kruiden

Er zijn tal van kruidenthee soorten, maar er zijn er een aantal die erg populair zijn.

Gemberthee staat bekend om haar ontstekingsremmende eigenschappen en wordt vaak gedronken om griep en verkoudheid te bestrijden. Ook bij misselijkheid werkt gember heel goed. Kamillethee staat bekend om haar kalmerende eigenschappen en wordt vaak gedronken voor het slapengaan. Ook heel geschikt bij menstruatiepijnen. Pepermuntthee is ideaal voor het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verlichten van maagklachten. En bijvoorbeeld kurkuma thee staat bekend om haar immuun versterkende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Kruidenthee bereiden

In de regel gebruik je bij gedroogde kruiden een eetlepel gemengde kruiden op een liter kokend water. Voor één kopje kruidenthee neem je een theelepel. Bij verse kruiden gebruik je inde regel een stuk meer. Laat de kruidenthee zo’n 5-10 minuten trekken (afhankelijk van het soort kruid en de gewenste sterkte).


Graag maken wij de kanttekening dat de werking van kruiden vaak nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. Bij medisch advies of twijfel altijd de huisarts raadplegen.

Kruidenthee kopen

Bij Dutch Tea Maestro vind je diverse soorten kruidenthee.

Wil je kruidenthee kopen?