Kruidenthee soorten

Kruidenthee soorten

Eigenlijk is kruidenthee geen thee. Want we noemen het pas thee als het gemaakt wordt van de bladeren van de theeplant Camellia Sinensis. En dat is nou precies niet het geval bij kruidenthee; het is een infusie van kruiden. Ook wel tisane genoemd. Tisane betekent in het Grieks ‘een drank gemaakt van gerst’. De term infusie is een ruimer begrip: een infusie is een aftreksel van planten, gedroogde bloemen of wortels in water. Deze benamingen worden echter vaak door elkaar gebruikt.


Waaruit bestaat een kruidenthee?

Kruidenthee, of beter gezegd een kruideninfusie dus, bestaat uit gedroogd fruit, bloemen, kruiden, specerijen én water. Niet verwonderlijk dat er een enorme verscheidenheid aan smaken zijn. Het is een heel gezond alternatief voor de suikerrijke drankjes. Kruidenthee heeft, afhankelijk van het gekozen kruid, vele gezondheidsvoordelen. Ze worden niet voor niks al heel lang ingezet als natuurlijke remedies tegen gezondheidskwalen.

Soorten kruidenthee

Als we het hebben over kruidenthee dan hebben we het dus over een infusie van kruiden, bloemen, specerijen, fruit of wortels en bladeren van planten. Denk aan kamille maar ook bijvoorbeeld bramenblad, frambozenblad, gember, kurkuma of rozenknopjes. De natuur biedt een overvloed aan kruiden en planten. Sommige werken ontspannend en brengen je geest tot rust. Andere zorgen net juist weer voor focus en energie. Elk kruid heeft zijn eigen effecten, dus er is altijd een passende keuze.

 Gember en kurkumaInfusies gemaakt van kurkuma en gember zijn erg populair

Gezonde kruidenthee

Vanuit oudsher werden kruiden al medicinaal ingezet. Wij zoomen in op een aantal specifieke kruidensoorten met bijbehorende voordelen.
Graag maken wij de kanttekening dat de werking van kruiden vaak nog niet wetenschappelijk bewezen zijn. Bij medisch advies of twijfel van gebruik altijd de huisarts raadplegen.


Valeriaan

De wortel van Valeriaan bevat valeriaan zuur. Valeriaan zuur is een stof die al eeuwenlang bekend staat om zijn rustgevende werking. Het wordt gebruikt bij stress en angst. Daarom zijn veel rustgevende producten (bijvoorbeeld slaappillen) waarvoor je geen recept nodig hebt op basis van valeriaan.


Kamille

Kamille staat bekend om haar kalmerende en rustgevende eigenschappen. Kamille vermindert stress en helpt bij slapeloosheid. Kamille ontspant zowel lichaam als geest.  Kamillethee wordt al jaren gedronken voor het slapengaan. Uit een onderzoek is gebleken dat kamille de aanmaak van melatonine en serotonine stimuleert. Dit zijn de hormonen die je rustig maken. Maar kamille heeft nog meer voordelen; heb je last van keelpijn? Drink een kop kamillethee en het zal de pijjn verlichten. Dit geldt ook bij menstruatiepijnen.


Citroenmelisse

Citroenmelisse zou helpen te ontspannen en goed zijn om te drinken om lekker te slapen.

 Kruidenthee soorten bloemen en chaiVoorbeelden van bloemen waar thee mee gemaakt wordt & Chai kruiden

Lavendel

Lavendel roept bij veel mensen een vertrouwd, nostalgisch gevoel op. Al van oudsher uit gebruikte men lavendel om in slaap te komen.

Passiebloem thee

Passiebloem bevordert de slaap en remt angsten.  Passiebloem werkt rustgevend bij onder meer drukte en stress.


Sint Janskruid

Sint Janskruid zou  kunnen helpen voor een goede gemoedstoestand, of te wel het helpt je stemming te verbeteren.


Pepermuntthee

Pepermunt verhelpt verkoudheid symptonen en verlicht spijsverteringsklachten. Denk aan misselijkheid, maagpijn en krampen in de darmen. Daarnaast geeft het een frisse adem.

Gemberthee

Gember staat bekend om de werking tegen misselijkheid. Gemberthee wordt dan ook veel gedronken.

Echinacea

Echinacea (wij noemen ze vaak zonnehoedjes) ondersteunt de natuurlijke afweer en wordt vaak gebruikt om verkoudheid te voorkomen of te verkorten

Brandnetelthee

Brandnetelthee is zo’n beetje goed voor alles; vochtafdrijvend, vermindert ontstekingen, tegen menstruatiepijnen, misselijkheid en vermoeidheid. Brandnetelthee is goed voor je immuunsysteem.

Duizendblad

Duizendblad wordt ook wel eens een natuurlijke ontstekingsremmer genoemd. Dit kruid behoort tot één van de geneeskrachtigste planten uit de Griekse mythologie. Zo helpt het bij het genezen van wondjes, verlicht het verkoudheidsklachten en bevordert het de stoelgang.

Maté, de energieboost 

Maté is een traditioneel Zuid-Amerikaans drankje. Het wordt gemaakt van de jonge blaadjes en knoppen van de matéplant. Het heeft een bitterzoete smaak. Maté werkt opwekkend door de grote hoeveelheid cafeïne per kop. Het geeft een energiestoot aan je lichaam. Het werkt stimulerend maar je wordt er niet hyperactief van. Het is een heel mooi alternatief voor koffie.

Guarana
Guarana wordt vaak gebruikt als ingrediënt in supplementen en energiedrankjes. Dit vanwege de stimulerende werking. Het bevat een scala aan actieve stoffen zoals cafeïne, tannines en saponinen, waarvan wordt aangenomen dat ze een gunstig effect hebben op je energielevel.

Chai

Chai thee is een steeds populairder omdat het bijdraagt aan een gezonde stofwisseling en het kan het immuunsysteem versterken. Eigenlijk is chai thee dus ook geen thee maar een kruideninfusie. Elk land en elke regio heeft een eigen receptuur voor de chai. Vaak is de basis van chai: kardemom, gember, kaneel, zwarte peper, kruidnagel en   nootmuskaat.

Kruidenthee bij zwangerschap

Sommige kruidenthee soorten kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind en mogen dus niet of in mindere mate gedronken worden door zwangere vrouwen. Zo kunnen venkel- en anijsthee plantengifstoffen bevatten, kan zoethout thee vocht vasthouden en leiden tot een hogere bloeddruk. Wij raden dan ook aan om altijd in overleg met de verloskundige/gynaecoloog te gaan welke kruidenthee wel geschikt is in jouw situatie.

Kruidenthee kopen

Bij Dutch Tea Maestro vind je diverse soorten kruidenthee.

Wil je kruidenthee kopen?