Witte thee

Witte thee

Witte thee staat erom bekend een van de meest pure, mooiste theeën te zijn met een heel zachte smaak. Net als alle andere thee wordt witte thee ook gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis.

Productieproces witte thee

Witte thee wordt gemaakt van jonge bladknoppen, geplukt met de hand, nog voordat het blad zich heeft kunnen ontvouwen. Dit kan maar twee dagen per jaar, de theeproducenten moeten dus heel alert zijn. Om deze reden is witte thee dan ook een speciale variant. Deze jonge blaadjes en jonge scheuten zijn vaak voorzien van een dons laagje. De naam dankt witte thee aan de witte haartjes die je op de blaadjes ziet in deze fase van het groeiproces.

Witte thee ondergaat een zo min mogelijke bewerking. Na de pluk wordt het verse blad in de zon te drogen gelegd en soms nog nagedroogd in een oven.

 Voorbeelden van witte theeVoorbeelden van witte thee

Smaak van witte thee

Witte thee heeft een hele zachte subtiele smaak. De smaak kan het best omschreven worden als verfijnd, delicaat en waar zoete en bloemige tonen te vinden zijn. Het is dan ook een hele goede thee als je wil leren theedrinken.

Witte thee wordt voornamelijk in China geproduceerd maar ook in bijvoorbeeld Taiwan, Sri Lanka en India.

Bereiding witte thee

Omdat het blad vrijwel niet bewerkt is vraagt witte thee om een delicate behandeling. Om de subtiele, zoete, mooie smaak van witte thee het best tot zijn recht te laten komen kun je witte thee het best bereiden met water van 80 graden. Belangrijk is dat je de kleur en geur goed in de gaten houdt. De kleur moet niet te licht zijn maar zeker ook niet te donker. Een goed gezet kopje witte thee heeft een verfrissende en zachte thee.

Gebruik ongeveer 2 gram per kop. Gemiddeld genomen moet witte thee ongeveer 1 tot 3 minuten trekken.

 Temperatuur witte thee 80 graden

Verschil tussen witte en groene thee?

Het eerste verschil tussen beide theesoorten zit in het productieproces van beide theesoorten.

Is witte thee gezond?

Jazeker! Witte thee staat bekend om haar hoge gehalte aan vitamines en antioxidanten. De knoppen bevatten een schat aan voedingsstoffen, wandonder de antioxidanten zoals catechinen. Deze dragen bij aan de gezondheidsvoordelen van witte thee. Antioxidanten helpen het lichaam bij het bestrijden van vrije radicalen.

Witte thee is ook goed voor de huid. De antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van vroegtijdige huidveroudering zoals rimpels. Daarnaast heeft witte thee ontstekingsremmende eigenschappen.

Witte thee en cafeïne

Witte thee bevat heel weinig cafeïne, minder dan bijvoorbeeld groene thee en zwarte thee. Echter bevat witte thee wel meer antioxidanten dan groene en zwarte thee.

Hoeveel koppen witte thee per dag?

Wist je dat alle soorten thee in de Schijf van vijf staan? Uiteraard zonder toevoegingen en suiker. Voor volwassenen luidt het advies om 3 kopjes thee per dag te drinken (hierbij wordt uitgegaan van 125 ml per kopje).

Witte thee kopen

Bij Dutch Tea Maestro vind je diverse soorten losse witte thee; puur maar ook met een smaakje.

Wil je witte thee kopen?