Post gefermenteerde thee

Post gefermenteerde thee

De theesoort post gefermenteerde thee wordt ook vaak Pu Er thee of Pu Erh thee genoemd. Dit is niet helemaal juist. Thee mag alleen de naam pu-er dragen als het een post-gefermenteerde thee is, afkomstig is uit Yunnan en gemaakt is van de lokale variëteit da ye zhong.

Wat is post gefermenteerde thee?

Er zijn 6 klassen thee; groene thee, zwarte thee, witte thee, oolong thee, gele thee en post gefermenteerde thee. Al deze theesoorten worden gemaakt met de bladeren van de theeplant. Het verschil zit in het productieproces.

Productieproces post gefermenteerde thee

In basis lijkt het eerste deel van de productie van post-gefermenteerde thee op dat van de productie van groene thee. De oxidatie wordt na de pluk zo snel mogelijk stilgelegd door het verse blad te wokken. Na het wokken wordt het blad te drogen gelegd in de zon.. Tijdens het wokken en drogen wordt het blad nooit warmer dan 55˚C, hierdoor blijven bepaalde enzymen, bacteriën en schimmels leven. Na het drogen heet de thee ‘maocha’, dit is de basis waar post-gefermenteerde thee gemaakt van wordt. Er zijn twee methodes voor fermentatie: de ‘raw’ en ‘cooked’. Raw is de oudste methode en deze methode maakt gebruik van natuurlijke fermentatie. Om deze op gang te brengen wordt de maocha heel kort gestoomd zodat de thee weer zacht is en daardoor beter verwerkt kan worden. Het vocht activeert de enzymen, bacteriën en schimmels en samen met warmte en zuurstof start de fermentatie. Om dit proces langzaam te laten verlopen wordt de thee geperst tot platte schijven, ook wel cakes genaamd. Deze cakes worden vervolgens in een gecontroleerde ruimte bewaard om zo langzaam verder te fermenteren.

 Post gefermenteerde thee drie stuksVoorbeelden post-gefermenteerde thee

Post gefermenteerde thee: cooked

Om het fermentatieproces te versnellen werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw een nieuwe methode ontwikkeld: namelijk de cooked methode. Bij deze methode wordt de moacha opgestapeld, vervolgens licht bevochtigd en daarna afgedekt met doeken. De thee gaat broeien en het fermentatieproces wordt gestart. Om de thee gelijkmatig te laten fermenteren wordt de thee om de paar dagen omgeschept. In 45 dagen heb je zo al een gefermenteerde thee. Meestal wordt deze cooked postgefermenterde thee als losse thee verkocht. Soms ook als cake om nog verder te fermenteren/rijpen als bij de raw methode.


De smaak van post gefermenteerde thee

De smaak van post gefermenteerde thee is erg gevarieerd: van aards, muf en leerachtig tot chocolade- en houtachtig. De donkerrode kleur van de thee en de karakteristieke smaak ontstaat door het unieke fermentatieproces.

Bereiden van post gefermenteerde thee

Post-gefermenteerde thee zet je met ongeveer 95-100 graden. Uiteraard verschilt dit per soort.

 Temperatuur post gefermenteerde thee

Post gefermenteerde thee kopen

Bij Dutch Tea Maestro vind je post gefermenteerde thee in het assortiment.

Wil je post gefermenteerde thee kopen?