Kurkuma thee

Kurkuma thee

Kurkuma thee is een kruideninfusie gemaakt van kurkuma. Eigenlijk mag je dit geen thee noemen want het is niet gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis. We noemen dit dan ook een kruideninfusie. Eigenlijk is het vaak de kurkuma wortel in kleine stukjes gesneden, soms aangevuld met andere kruiden of wortelen (denk aan gember). Van deze wortel trek je uiteindelijk een infusie. Kurkuma vind je terug in kerrie en in curry gerechten en geeft de bekende gele kleur. Leuk om te weten is dat deze gele kleur zelfs weleens gebruikt wordt voor kleurstof in inkt maar ook als kleurstof voor bijvoorbeeld margarine en halvarine. Kurkuma is mild bitter van smaak. Het merendeel wordt in India geoogst.


Kurkuma thee gezond

Er is veel om kurkuma thee te doen. Want kurkuma thee wordt vaak geprezen om haar grote gezondheidsvoordelen. In kurkuma zit curcuminoïden, stoffen met ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.

Van oudsher wordt kurkuma in de Indiase Ayurvedische geneeskunde en de traditionele Chinese geneeskunde ingezet als middel voor diverse gezondheidsproblemen zoals maag- en darmklachten, wonden en ooginfecties.

In de laatste vijftig jaar zijn er honderden onderzoeken gedaan naar Kurkuma. Echter zijn de onderzoeken, en de bevindingen van diverse professoren, vaak tegenstrijdig. Waar de een kurkuma prijst om de gezondheidsvoordelen is de ander sceptisch. Waar de een schrijft over de positieve eigenschappen van kurkuma (wat zelfs een verminderde kans op het ontstaan van ziektes als Alzheimer zou hebben) schrijft de ander over de onderzoeken welke voornamelijk in reageerbuisjes worden gedaan – en het menselijk lichaam geen reageerbuis is. Daarnaast zijn er ook professoren die hun zorgen uitspreken over te hoge doseringen welke bijwerkingen kunnen geven zoals nierstenen door de hoge concentraties lood in kurkuma in poedervorm. 

Wij zijn geen doktoren en hebben dan ook geen advies. Gebruik je verstand en wil je aan de slag met kurkuma i.c.m. je gezondheid raadpleeg dan altijd een dokter of arts. Wil je gewoon een lekker onschuldig kopje kurkumathee drinken en bestellen? Dan is dit misschien wel iets voor jou. 


Kurkuma thee afvallen 

Zoals bovenstaand omschreven zijn de meningen verdeeld over kurkuma. Zo ook betreft kurkuma thee in combinatie met afvallen. Er zijn onderzoeken en professoren die een indirect gewichtsverlies claimen doordat de stofwisseling gestimuleerd zou worden door kurkuma en het verzadigingsgevoel zou verhoogd worden door kurkuma. Echter, kurkuma thee kan zeker niet gezien worden als het wondermiddel tegen gewichtsverlies. Zeker niet omdat het dan vaak om heel hoge doseringen gaat en daar ook de meningen flink over verdeeld zijn. Een keer een kop kurkuma thee drinken, vooral doen! Wil je kurkuma gaan inzetten als ‘afvalmiddel’? Raadpleeg altijd je dokter of arts. 


Verse kurkuma thee 

Wil je verse kurkuma thee maken? Zeker doen! Wat we al aangeven, wij zijn geen doktoren, maar eens in de zoveel tijd een kopje verse kurkuma thee maken of een keer een heerlijk currygerecht eten; doen! Maar overdrijf niet.


1.    Kook heet water

2.    Voeg een paar schijfjes kurkuma toe en laat het voor 5-10 minuten staan

3.    Voeg eventueel een scheutje amandel- of havermelk toe

4.    Geniet ervan! (en de kurkumaschijfjes en gemberschijfjes eet/drink je vanzelfsprekend niet op!


Gember kurkuma thee

Wil je gember kurkuma thee maken? Dan kun je bovenstaand recept gebruiken maar naast de kurkuma ook enkele gember schijfjes toevoegen. Een andere makkelijke manier is om een theelepel met gemalen kurkuma (ja de de kruidenpotjes uit je kruidenla) samen met een snufje zwarte peper op te lossen in een glas kokend water. Roer goed door. 

Gember kurkuma theeGember Kurkuma Thee

Wil je kant en klare gember kurkuma thee? Kijk dan eens op onze site!