Wat is matcha?
Theesoorten
Theesoorten
01/09/2024
3 min
0

Wat is matcha?

01/09/2024
3 min
0

Steeds meer mensen hebben wel eens van matcha gehoord. Maar wat is Matcha eigenlijk? Wij vertellen je er in dit blog graag meer over!


Wat is matcha precies?

Matcha is een groene thee uit Japan waarbij de blaadjes van de theeplant Camellia Sinensis vermalen zijn tot poeder.  Doordat de theeplant enkele weken voor de oogst wordt overschaduwd ontstaat de felgroene kleur. Deze schaduw stimuleert de productie van chlorofyl. Chlorofyl is een natuurlijk kleurpigment dat planten, algen, bladgroenten en groenten hun groene kleur geeft. De bladknoppen worden geplukt, gestoomd en gedroogd. Stengels worden verwijderd. Daarna worden de bladeren in een matchamolen tussen granieten platen vermalen tot poeder. Voor jouw beeldvorming; voor 30 gram matcha kan dit wel een uur duren. Je kunt je voorstellen dat matcha dan ook erg kostbaar is als je matcha van de juiste kwaliteit hebt. Dit is de traditionele manier van matcha maken. En als je je afvraagt of ze de granieten platen niet gewoon sneller kunnen afstellen; nee dat kan niet omdat de temperatuur dan te hoog wordt en dat verpest de smaak en het aroma van de matcha. Goede verfijnde matcha wordt dus in kleine oplage gemaakt.

Matcha puur in kommetjeMatcha 'consumeer' je in tegenstelling tot alle andere theesoorten

Naast bovengenoemde matcha is er ook de 'Westerse Consumenten' matcha. Deze wordt op industriële wijze gemaakt met maalmachines (en niet zoals bovenstaand) waardoor het aroma anders wordt - minder wordt   . Mag het dan nog matcha heten? Ja! matcha is niets anders dan gemalen thee. Industrieel of tussen granieten platen dus. Maar verschil in kwaliteit is er zeker! De goedkope industriële matcha vind je bijvoorbeeld terug in softdrinks.

Wil je Matcha gaan aanschaffen? Let dan op een aantal punten. Matcha van hoge kwaliteit heeft een felgroene kleur. Is deze wat doffer dan kun je in de regel stellen dat de matcha van mindere kwaliteit is. Kijk ook even op de productinformatie (van bijvoorbeeld matcha theezakjes of matcha softdrinks). Hoeveel matcha is er daadwerkelijk in verwerkt en heeft dit dus nog wel iets met matcha te maken?. Is de matcha relatief goedkoop? Je kunt er dan vanuit gaan dat het geen beste kwaliteit is.  Is dat perse erg? Nee. Maar deze matcha kun je beter wel maken met veel melk en honing zodat het nog ergens naar smaakt  


Is matcha gezond?

Ja, matcha is heel gezond. Zoals aangegeven wordt matcha gemalen tot zeer fijn poeder. Er is echter een groot en belangrijk verschil met alle andere theesoorten; waar je van alle andere theesoorten een infusie maakt (je trekt de thee maar 'eet de bladeren niet') consumeer je bij matcha de thee wel. Je trekt er geen thee van maar je drinkt de poeder dus op.

Matcha bevat bijvoorbeeld 125x meer antioxidanten (waaronder EGCg en L-theanine) dan spinazie en 50x meer antioxidanten dan broccoli. De L-theanine staat erom bekend de concentratie te verbeteren en te kalmeren. Kortom; het is een gigantisch gezond.

Maar... er zijn dus gigantische verschillen in kwaliteit van matcha. De een is echt absoluut de ander niet. Kijk deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde maar eens. Zeker weten dat je niet meer in alle matcha trapt  


Waar smaakt matcha naar?

Matcha is van zichzelf wat bitter. Echter een matcha van hoge kwaliteit hoort te eindigen met een zoetje.


Matcha Set - Wat heb je nodig om matcha te maken?

Als je matcha wilt gaan maken zorg dan dat je de volgende atributen bij de hand hebt: een gaiwan (kom),  een chasen (klopper van bamboe), kusenaoshi (klopper houder) en een chashaku (lepel). En vergeet natuurlijk de matcha zelf niet.

Matcha setLinks de chasen en rechts de gaiwan en chashaku

Hoe maak je matcha?

Dit is de eenvoudige manier van matcha maken. Wat heb je nodig: een matchakom, een bamboeklopper (een chasen genoemd), kokend water en matcha van goede kwaliteit.

1. Weeg 2 gram matcha af en kook water.

2. Spoel de kom en chasen met warm water en droog de kom af.

3. Doe de matcha in de voorverwarmde kom.

Voeg een scheutje warm water toe en roer met de chasen de thee en het water tot een egaal papje.

4. Giet nu ongeveer 80 ml water op het papje en klop met de chasen tot het geheel romig en schuimig is. Hoe meer schuim, hoe beter.

5. Bij de Japanse theeceremonie chanoyu draait het om het bereiden en serveren van matcha aan gasten.

6. Drink de kom in drie slokken leeg. Slurp bij de laatste slok zo veel mogelijk schuim op.

Wist je dat in Japan hoe harder je slurpt, hoe lekkerder je de thee vindt. Slurpen maar!  


Matcha latte

Een lekkere variant is met melk! Doe twee schepjes matcha in een kommetje. Doe er een scheutje koud water bij en meng (met de chasen) tot een gelijkmatige pasta. Doe dit vervolgens in een glas. Verwarm wat melk (eventueel met een beetje suiker) tot ca. 80 graden in een pannetje. Giet dit in het glas erbij (nog een keer roeren met de chasen) en genieten maar!


Reacties
Categorieën