Matcha thee

Matcha thee

Matcha, ook wel de espresso onder de thee genoemd, wordt gemaakt van overschaduwde en gestoomde groene theebladeren, vermalen tot zeer fijn poeder. Het belangrijkste verschil met alle andere theesoorten is dat je bij matcha geen infusie van het blad drinkt, maar het blad in zijn geheel consumeert.


Matcha het groene goud

Japanse boeddhistische monniken brachten de matcha thee mee terug uit China. Uiteindelijk werd het een vast onderdeel van de Japanse theecultuur en gebruikt in de chanoyuceremonie (een theeceremonie). Hoge kwaliteit van matcha wordt ook wel het groene goud genoemd.

 Matcha het groene goudMatcha, ook wel het groene goud genoemd

Is matcha gezond?

Tegenwoordig is matcha ontzettend populair bij gezondheidsbewuste theedrinkers. Van dit groene theepoeder maak je in de ochtend een heerlijk cafeïne shot vol met antioxidanten. Naast dat matcha veel cafeïne bevat, bevat het ook heel veel antioxidanten waaronder EGCg en L-theanine. Laatstgenoemde staat erom bekend te kalmeren en de concentratie te verbeteren.

Productie van matcha

De felgroene kleur van matcha is het gevolg van het overschaduwen van de theeplanten enkele weken voor de oogst. Deze schaduw stimuleert de productie van chlorofyl. De bladknoppen worden geplukt, gestoomd en gedroogd. Stengels worden verwijderd. De bladeren worden in een matchamolen tussen granieten platen vervolgens vermalen tot poeder. Even voor de beeldvorming: het kan wel een uur duren voordat je 30 gram matcha hebt.  Heel hoge kwaliteit matcha wordt ook weleens het groene goud genoemd.

Varianten van matcha

Er zijn vele soorten matcha verkrijgbaar en lang niet altijd van beste kwaliteit. De eenvoudige kwaliteit is goedkoper en is dan ook uitermate geschikt om te gebruiken voor gebak, cakes, ijs, macarons etc.

Daanraast is de dunne matcha verkrijgbaar (usucha) en de dikke (koicha). De dunne wordt gebruikt voor thuisgebruik/dagelijks gebruik en de dikke koicha wordt gebruikt voor de formele chanoyuceremonie.

 MatchaMatcha is bekend om haar felgroene kleur

Zelf matcha maken

Dit is de eenvoudige manier van matcha maken. Wat heb je nodig: een matchakom, een bamboeklopper (een chasen genoemd), kokend water en matcha van goede kwaliteit.

  1. Weeg 2 gram matcha af en kook water.
  2. Spoel de kom en chasen met warm water en droog de kom af.
  3. Doe de matcha in de voorverwarmde kom.
  4. Voeg een scheutje warm water toe en roer met de chasen de thee en het water tot een egaal papje.
  5. Giet nu ongeveer 80 ml water op het papje en klop met de chasen tot het geheel romig en schuimig is. Hoe meer schuim, hoe beter.
  6. Drink de kom in drie slokken leeg. Slurp bij de laatste slok zo veel mogelijk schuim op. Hoe harder je slurpt, hoe lekkerder je de thee vindt (zo is het in Japan). En geniet.

 Matcha makenMatcha klaarmaken met een chasen

Matchacake maken

Wil je een cake bakken met matcha erin verwerkt? Voeg dan de matchapoeder toe aan de droge ingrediënten. Slechts 2-3 eetlepels zijn ruim voldoende voor de felgroene kleur. Niet meer want dan loop je de kans dat de cake te bitter wordt.

 Matcha cakeMatcha Cake

Theeceremonie Chanoyu

Bij de Japanse theeceremonie chanoyu draait het om het bereiden en serveren van matcha aan gasten. De hele ceremonie kan wel 4 uur in beslag nemen. De ceremonie is geinspireerd op vier kenwaarden uit het zenboeddhisme: harmonie, respect, puurheid en rust. De ceremonie kan zowel formeel als informeel gegeven worden. Informeel volstaat een versgezette kopp matcha met wat zoetigheden. Bij de formele vairant is het een complex ritueel waarbij alles tot in detail uitgedacht is. Je moet dan denken van het aantal toegestane gasten tot de structuur van de ceremonie en de instrumenten die nodig zijn om de thee te maken en te serveren. Ook over de bijbehorende handbewegingen is nagedacht. Op die manier heeft de theeceremonie tevens een meditatieve werking.