Hoeveelheid thee per dag

Hoeveel thee per dag

Hoeveel thee per dag wordt er aanbevolen? En wat wordt er in Nederland aan thee gedronken? Wij hebben een aantal leuke feiten voor je op een rij gezet! 


Hoeveel thee per dag wordt er in Nederland gedronken?

Om antwoord op deze vraag te geven hebben wij een aantal bronnen geraadpleegd; onder andere het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek en informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Dagelijks drinken we in Nederland een kleine 34 miljoen koppen koffie en ruim 16 miljoen koppen thee per dag. Zwarte koffie en zwarte thee worden veruit het meest gedronken van allemaal. Uit het onderzoek (2022) blijkt dat 57% van de ondervraagde theedrinkers denkt dat groene thee gezonder is dan zwarte thee. Maar dat klopt niet. Beide theesoorten komen van dezelfde theeplant; de Camellia Sinensis. Het verschil ontstaat omdat er een verschil in de bewerkingsstappen van deze bladeren zit. Het proces verandert wel degelijk de smaak en kleur maar heeft nauwelijks invloed op de gezondheidseffecten.  

Op de site van Koffie & Thee Nederland kun je lezen dat wij als land in de top 5 van grootste koffiedrinkers en in de top 15 van grootste theedrinkers ter wereld staan. En leuk om te weten; via onze havens bereikt veel koffie en thee de rest van Europa. 


Advies hoeveel thee per dag

Het Voedingscentrum adviseert het volgende:

Je kunt het beste groene of zwarte thee drinken. Deze soorten verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is drie koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Ook kinderen kunnen prima een paar koppen thee per dag drinken. 

Alle theesoorten (gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis en dus geen kruideninfusies of rooibos) staan in de Schijf van Vijf, let wel: zonder suiker. Het Voedingscentrum adviseert om naast de drie koppen zwarte en groene thee niet heel veel meer (of steeds dezelfde) kruidenthee te drinken. Dat geldt zeker voor kinderen. Goed afwisselen met andere dranken als water, gefilterde koffie, melk en sojadrink luidt het advies. 


Hoeveel thee per dag met cafeïne?

Goed om te vermelden is dat in elke thee een kleine hoeveelheid cafeïne zit. Dus ook in zwarte thee en ook in groene thee. Of de gezondheidsheidseffecten van groene en zwart thee ook gelden voor theïne-vrije thee (waar de cafeïne uit gehaald is) is niet onderzocht geeft het Voedingscentrum aan. Het advies van drie koppen thee per dag geldt daarom ook niet voor theïne vrije thee.


Hoeveel groene thee per dag

Vaak wordt gedacht dat groene thee een stuk gezonder is dan zwarte thee. Maar zoals aangegeven is groene thee dus niet gezonder dan zwarte thee. Dus in die zin maakt de keuze voor zwarte en groene thee niet uit.

Feiten over thee in Nederland

  • Dagelijks drinken we in NL: kleine 34 miljoen koppen koffie en ruim 16 miljoen koppen thee 
  • 7 op de 10 Nederlanders drinkt weleens thee
  • 40% van de Nederlanders drinkt dagelijks thee
  • Gemiddeld drinken we 2,9 koppen thee per dag
  • Zwarte thee wordt het meest gedronken
  • 57% denkt dat groene thee gezonder is dan zwarte thee (niet waar!)
  • Mannen boven de 65 drinken meer thee dan mannen in de leeftijd tot 50 jaar, bij vrouwen zit hier geen verschil in.
  • Opleiding: Hoogopgeleide vrouwen drinken in de regel meer thee dan laagopgeleide vrouwen (bij mannen is dit gelijk)
  • 60% gebruikt een theezakje – 40% losse thee 

Hoeveelheid thee per dag in cijfersCijfers over thee in Nederland

Reactie plaatsen