Wat is bubble tea?

Wat is bubble tea?

Bubble tea werd begin jaren tachtig in Taiwan bedacht, het is non alcoholisch en het bevat geen koolzuur. Er zijn twee soorten bubble tea; op basis van melk en op basis van fruit. Bubble tea wordt ook weleens boba genoemd.

Bubble tea is populair

Bubble tea heeft inmiddels de hele wereld verovert. Het is immens populair. In grote steden zie je tegenwoordig heuse bubble tea zaken. Dit drankje kent een grote variatie in samenstelling en smaak.

 Verschillende soorten bubble teaBubble tea is verkrijgbaar in allerlei smaken en kleuren

Waaruit bestaat bubble tea

Bubble tea is een mix van koude of warme thee, (gecondenseerde) melk, vruchtensiroop en kleine tapiocaballetjes. Bubble tea heeft als belangrijkste ingrediënt de bubbles; ook wel de tapioca parels genoemd. Tapioca parels worden gemaakt van het zetmeel dat uit de cassave wortelknol gewonnen wordt. Ze zijn er in verschillende kleuren en maten. Kleinere pareltjes worden gebruikt in desserts, de grotere in de bubble tea. Soms worden zo ook weleens verwerkt in een viscurry. Als de parels nog niet gekookt zijn, dan zijn ze ondoorzichtig en hard. Als ze gekookt worden zijn ze wat chewy (net als gummibeertjes) en zijn ze doorzichtig. Eigenlijk zit er amper smaak aan de parels maar zorgen ze alleen voor structuur/textuur. Doordat de balletjes vaak gekookt worden in suikerwater. Als het suikerwater een bepaalde smaak heeft of bepaalde kleur dan nemen de balletjes dit over. Zodoende zie je de balletjes in allerlei kleuren van de regenboog en in vele smaken.

Tapiocaparels in bubble teaTapiocaparels

Waar smaakt bubble tea naar?

Eigenlijk smaakt bubble tea naar alles behalve naar thee. Het is zoet, die soms in de koude variant ook als verfrissend ervaren kan worden. Melk geeft dan weer het romige karakter. Door het rietje zuig je de tapioca pareltjes op. Als je op deze pareltjes bijt knappen ze open en krijg je de smaak in binnen van de balletje en moet dit zorgen voor een smaakexplosie.

Is bubble tea gezond?

De tapioca pareltjes bestaan uit koolhydraten. En helaas niet de langzame variant zoals bij volkorenbrood bijvoorbeeld. Vaak (niet altijd) worden ze gekookt in suikerwater en vervolgens nog eens gezoet met allerlei smaakmakers, vruchtensiropen en zoetstoffen. Een glas bubble tea kan dan zomaar eens een calorieënbommetje zijn. Let dus goed op als je een bubble tea koopt/besteld wat er exact in gaat. Wil je de gezonde variant; laat de siroop, melk en tapiocapareltjes weg. Dan houd je een lekkere thee over ;)