Ontzurende kruidenthee

Ontzurende kruidenthee

Ontzurende kruidenthee is een van de laatste gezondheidstrends. Maar om deze trend te begrijpen moet je wel de theorie achter zuren en ontzuren begrijpen. De pH-waarde in ons lichaam geeft de zuurgraad aan. En een goede zuurgraad in het lichaam is één van de meest kritische factoren voor een goede gezondheid.

Wat is het verschil tussen ontzuren en detox?

Eerst nog even dit; wat is het verschil tussen ontzuren en detox? Ontzuren en detoxen worden vaak door elkaar gehaald. Toch is er een belangrijk verschil te noemen. Terwijl ontzuren zich beperkt tot het verwijderen van zuren, richt een detox zich op de afvoer van alle afval- en gifstoffen in het lichaam (zuren maken hier onderdeel van uit).

Wat is een goede PH waarde?

De afkorting pH is van potentia hydrogenii. Wanneer we spreken over de pH waarde van het lichaam, wordt voornamelijk de zuurgraad van het bloed bedoeld. De zuurgraad wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14, in het midden (7 dus) is neutraal. Daarbij is een PH van 0 zuur en een PH van 14 basisch (een base of loog – ook wel alkali genoemd - is een substantie die de tegenovergestelde eigenschappen heeft van zuur).

Bij zure vloeistoffen ligt de pH-waarde tussen de 0 en 7 (hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder de vloeistof). Bij basische vloeistoffen ligt de pH-waarde tussen de 7 en 14 (hoe hoger de pH-waarde, hoe basischer de vloeistof).

De optimale zuurgraad van bloed zit tussen de 7,35 en 7,45. En dit komt vrij precies; te lage pH waardes kunnen leiden tot levensbedreigende situaties. Het bloed is dus licht basisch te noemen. Als de zuurgraad van ons bloed stijgt (een dalende pH dus) ontstaat acidose. Als de zuurgraad van het bloed daalt (een stijgende pH dus) ontstaat alkalose. Hierbij is het goed om op te merken dat optimale pH waardes verschillen voor bijvoorbeeld het bloed, het speeksel, de maag, de urine, de dikke darm, de dunne darm etc.

 Ontzurende kruidenthee uitleg ph-waardeUitleg pH-waarde

De pH in balans

Zoals het eigenlijk met alles is, is het ook met de pH balans in het lichaam. De waarde komt vrij nauw zoals we aangaven; het moet in balans zijn. De juiste balans zuur/base is de voorwaarde voor een fit en vitaal leven. Op het moment dat het bloed te zuur wordt in ons lichaam dan zal het lichaam er alles aan doen om dit te herstellen (snelle en langzame manier).

Snel ontzuren - ademhalen:

Zo ga je bijvoorbeeld sneller en dieper ademhalen (want door sneller ademen stijgt de pH-waarde in je bloed). De zure stoffen worden door het uitademen opgelost in de lucht. Dit is de snelle manier van het lichaam om te herstellen.

Langzaam ontzuren – nieren:

Via de nieren is de langzame manier. Je gaat dan meer zure stoffen uitscheiden via de plas. Als je gezond bent is je lichaam in staat om dit vanzelf te herstellen. Echter, als dit niet het geval is en de pH-waarde van je bloed onder de 7,35 daalt is er dus sprake van acidose. Afhankelijk van de oorzaak zijn er 2 soorten: metabole acidose en respiratoire acidose. De eerste (metabole acidose) wordt veroorzaakt door een verstoorde stofwisseling. De tweede (respiratoire acidose) wordt veroorzaakt als de longen niet goed functioneren en de zure stoffen via de ademhaling het lichaam niet goed verlaten. Laatstgenoemde kan zowel accuut als chronisch zijn.

Maar hoe weet je nu wat je pH-waarde is?

Idealiter laat de zuurtegraad nauwelijks schommelingen zien. Wil je nagaan wat jouw pH-waarde zijn? Ga dan langs bij de huisarts voor een onderzoek. Er zijn ook diverse strips te koop waarmee je zelf je pH-waarde kan meten. Vaak door middel van urine of speeksel meet je de waarde. Dit is dus een compleet andere waarde die je meet dan de pH-waarde van het bloed of de pH-waarde van de dikke of dunne darm.

Verstoring van de pH balans

Er zijn een aantal oorzaken te noemen aan een licht verstoorde lichamelijke pH balans (buiten het feit dat dit ook een medische oorzaak kan hebben). Denk dan vooral aan onjuiste voeding, veel stress, medicijngebruik en overmatig sporten.

De meest verzurende producten zijn o.a. alcohol, zuivel, gist, enkelvoudige suikers en transvetzuren. Dit vind je bijvoorbeeld terug in pizza, friet, frisdrank en bier. Maar ook in eieren, brood, yoghurt en in veel pijnstillende medicatie en antibiotica. Eten en drinken wat we met regelmaat binnen krijgen. Maar er zijn gelukkig ook veel producten die een tegenovergesteld effect hebben en het basische effect hebben; denk aan avocado, tomaat, noten, zaden en bladgroenten. Je kunt hier dus simpelweg zelf rekening mee houden met wat je tot je neemt. Echter; met een gezonde leefstijl zit je ook niet dagelijks aan de friet, pizza en het bier en eet je misschien met enige regelmaat wel al een avocado, tomaat of noot…  


Ontzuren van het lichaam

Heb je een pH-waarde zelftest gedaan en zag je dat de zuurgraad niet goed is? Ons advies is om dan altijd naar de huisarts te gaan. Want de zuurgraad, zoals we al schreven, is van dusdanig belang om hier uiterst voorzichtig in te zijn.

Zoek je een timide ondersteuning dan hebben we een aantal tips voor je genoteerd. Eigenlijk zijn dit tips voor een algehele gezonde leefstijl.

  1. Wees gezond voor lichaam én geest;
  2. Eet en drink gezond door te eten volgens de Schijf van Vijf. Hierbij kun je rekening houden met voorzichtigheid van verzurende producten te nuttigen.
  3. Blijf op gezond gewicht;
  4. Beweeg regelmatig;
  5. Rook niet;
  6. Ontspan! Want het mag inmiddels duidelijk zijn dat stress niet het beste is in de huidige maatschappij.
  7. Slaap voldoende.


Hoe denken wij over het ontzurende kruidenthee?

Zoals we al schreven; een juiste pH-waarde is essentieel voor een optimale gezondheid. Maar kijk ook uit met de keuzes die je maakt. Je lichaam is namelijk tot heel veel zelf in staat. Laat de pH-zelftest een afwijking zien of is er een medische oorzaak? Ga dan altijd naar de huisarts voor advies en ga vooral niet zelf in de weer met het ontzuren van je lichaam als je niet exact weet wat je doet. Want, zoals we ook schreven, komt de zuurgraad van je bloed vrij precies.

Groene en zwarte thee (zonder suiker) staan in de Schijf van Vijf. Dagelijks 3 koppen groene of zwarte thee luidt het advies van het Voedingscentrum. Het drinken van thee voorziet je lichaam namelijk op een gezonde manier van vocht. En een volwassene heeft ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag aan dranken nodig.

Dus ja, ontzurende thee of niet..? Thee levert in zekere zin altijd een positieve bijdrage aan een gezonde en vitale leefstijl.