Oolong
Theesoorten
Theesoorten
08/03/2023
1 min
0

Oolong

08/03/2023
1 min
0

In de Westerse wereld is Oolong nog vrij onbekend. Eigenlijk best vreemd, want het is één van de beste theesoorten die er bestaat. Oolong is een exclusieve theesoort. En wat ons betreft een theesoort die je een keer moet proeven!


Wat is Oolong thee?

Oolong wordt net als witte thee, groene thee en zwarte thee gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis. Simpel uitgelegd: waar zwarte thee volledig aan zuurstof wordt blootgesteld (oxidatie) en groene thee zo weinig mogelijk/niet, ligt Oolong daar een beetje tussenin. Zo tussen de 10 en 75%.

Oolong bevat daardoor dus onvolledige oxidatie, dit zorgt voor het overgrote deel ook de smaak van de Oolong. De ene keer kan het dan ook wat meer dan groene thee smaken, de andere keer wat meer naar zwarte thee.


Oolong thee – Drakenthee

Oolong theee is een traditionele Chinese theesoort. Oolong wordt ook wel drakenthee genoemd; de naam Oolong is namelijk een afgeleide van het woord Wulong, wat letterlijk ‘zwarte draak’ betekent. Overigens; Oolong komt oorspronkelijk uit China maar het wordt tegenwoordig allang niet meer alleen in China geproduceerd. De meeste én beste Oolong theesoorten komen uit Taiwan. In Taiwan, ten noorden van Taipei, heerst een uniek lucht- & grondklimaat die zorgt voor de beste Oolong.


Is Oolong thee gezond

Bekend is Oolong vanwege haar positieve effecten op het gewicht. Bewezen is zelfs dat als je Oolong thee drinkt het lichaamsvet verminderd. Het helpt om op gewicht te blijven en niet aan te komen. Klinkt als muziek in de oren toch? 🙂 En vanzelfsprekend draagt het drinken van Oolong thee bij aan de dagelijks aanbevolen vochtinname.


Oolong bereiden

Oolong zet je het best bij een temperatuur van zo’n 90-100 graden. Als je de thee met een te hoge temperatuur zet kan het bitter worden. Oolong laat je tussen de 2 en 3 minuten trekken.

Ook voor Oolong geldt; ongeveer 2 gram thee per kopje. De juiste hoeveelheid meet je af met een thee maatlepel.


Oolong thee kopen

Wij hebben een aantal Oolong in ons assortiment. Een hele mooie pure Oolong Formosa. Dit is een donker geoxideerde Oolong uit Taiwan en  is medium geroosterd. Deze thee heeft een krachtige, kruidige geur met een vleugje steenfruit. De smaak is mild, zoet, puur en aards. Ook hebben we een Oolong thee in ons assortiment met citroengras. Door het citroengras heeft deze Oolong een frisse onderton.

Oolong thee kopen twee soorten oolong theeLinks: Oolong met citroengras - Rechts: Oolong Formosa


Reacties
Categorieën