Thee plantages bezoeken
Thee wereldwijd
Thee wereldwijd
07/06/2023
4 min
0

Thee plantages bezoeken

07/06/2023
4 min
0

De vakantie staat voor de deur! Morgen gaat voor de eerste de zomervakantie alweer in. Wat vliegt de tijd. Ongetwijfeld zijn de nodige vakantieplannen alweer gemaakt. Heb je nog geen plannen? Ooit overwogen om naar de mooiste theelanden ter wereld te gaan; op theereis of een mooie thee plantage te bezoeken? Lees dan snel verder.


Thee plantages bezoeken: schaf het boek Theeroutes aan

Pak een kop thee, een heerlijke stoel, sluit je af en pak dit boek. 

Deirdre heeft de afgelopen tien jaar alle uithoeken van de wereld gezien, op zoek naar mooie theeregio’s en verhalen. Haar ervaringen en bezoektips bundelt ze, samen met de kennis van reisgenoot en thee-expert Karlijn, in dit boek. Zodat iedereen die van reizen én van thee houdt zelf deze theeparels kan gaan ontdekken. Ze geven inzicht in de boeiende wereld van thee, tips voor de mooiste bestemmingen en leggen ook het harde werk achter deze op het eerste oog eenvoudige drank bloot. Karlijn deelt haar bewonderenswaardige kennis van thee in dit boek en Deirdre deelt de prachtige reisverhalen.

Boek Theeroutes bestellen

Theeroutes boek voorkant en binnenzijdeBoek Theeroutes

Thee plantages bezoeken Sri Lanka, op onze wishlist 

Karlijn, degene die alle blends creëert voor Dutch Tea Maestro, is net terug van haar theereis door Sri Lanka. En haar verhalen zijn aanstekelijk; je bent geboeid, je wordt nieuwsgierig en niet veel later staat Sri Lanka op je wishlist. Althans, bij ons!

Sri Lanka is één van werelds grootste thee export landen. Tot 1972 heette Sri Lanka Ceylon. Ceylon thee heb je vast wel eens van gehoord; juist van Sri Lanka dus! Sri Lanka biedt een topkwaliteit thee, afkomstig uit de theegebieden in het centraal gebergte. De luchtvochtigheid, de temperatuur, neerslag én natuurlijk de hoogte geven een bloemig en complex aroma. In de lager gelegen theegebieden vind je de volle, krachtige thee.

Thee plantages Sri Lanka met oude treinrails op brugDe mooiste treinroutes door Sri Lanka

Dompel je onder in Sri Lanka; prachtige thee plantages, de mooiste treinroutes, sprookjesachtige tempels, bountystranden en safari’s. En zeker niet onbelangrijk (als je overweegt met kinderen te gaan); je kunt er met een dagvlucht naar toe en het tijdsverschil met Nederland is in de zomer maar 3,5 uur.


Terug naar waar het begon: thee plantages bezoeken in China

China mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. China is het oudste en meest gekende theeland, de geschiedenis gaat zo’n 5000 jaar terug. Keizer Shen Nung zou de grote ontdekker zijn. Hij was een beschermheer van de kunsten, een kruidenkenner en een geleerde. Hij was ervan overtuigd dat het drinken van gekookt water kon bijdragen aan een goede gezondheid. Op een zomerse dag, stopte hij met zijn gevolg om te drinken terwijl hij op bezoek was in een verre streek. Zijn bedienden kookte water en toen vielen er enkele gedroogde bladeren van de theestruik in het water. De keizer was geïnteresseerd in dit nieuwe drankje; thee.

China, met de vele theeplantages, theefabrieken en haar theeceremonies (zie onze tip hieronder), maar ook de Chinese muur, het Terracota leger, prachtige en indrukwekkende steden zoals Shanghai en Hongkong, het natuurschoon Jiuzhaigou en het pandareservaat in Chengdu maken dit tot een prachtige bestemming voor een theereis.

Thee ritueel met kopjes en thee potjesWoon een Chinese theeceremonie bij

Tip: woon een Chinese theeceremonie bij; de Gongfu Cha. Gongfu cha betekent vrij vertaald ‘met aandacht theezetten’. Er zijn allerlei formele ceremonies met bijbehorende theepotjes en materialen. Thuis passen de Chinezen hun eigen versimpelde methode toe. 


Thee plantages Maleisië: de Cameron Highlands 

Hier zijn we zelf ooit geweest; een dikke vette aanrader! Wij verbleven in het Strawberry Park Resort; een heerlijk hotel.

De Cameron Highlands, een schilderachtige hoogvlakte in Maleisië. Het toeristische centrum van de Highlands is het dorpje Tanah Rata. Een ideale uitvalsbasis. Heb je een huurauto? Rij dan naar het uitzichtpunt op de berg Gunang Brinchang. Hier heb je een prachtig uitzicht op de hoogvlaktes en de theeplantages.

Thee plantage Maleisie Cameron HighlandsTheeplantage Maleisië Cameron Highlands

De bekendste plantage is de B.O.H. – oftewel Best Of Highlands – theeplantage. Hier krijg je een rondleiding over de theeplantages en in de fabriek laten ze zien hoe thee gemaakt wordt. De thee die ze hier verkopen zit in prachtige verpakkingen, dus ja ook wij zeggen; meenemen voor thuis.

Natuurlijk combineer je een bezoek aan de Cameron Highlands met een rondreis door Maleisië; geniet van Kuala Lumpur, verblijf in de jungle Taman Negara en als het even lukt ga je naar Tioman Island. Wij zeggen; doen!


Thee plantages bezoek, schakel Deirdre in!

Zelf op theereis? Ben je nieuwsgierig naar de gezichten achter je kopje thee? Andere culturen en smaken? Wil je de wereld achter die smaken ontdekken en zelf eens op reis gaan naar een theeland om de theevelden, de processen en ceremonies te beleven en te luisteren naar de verhalen die lokaal verteld worden? Dat kan! Graag helpt Deirdre je met adviezen en tips voor jouw theereis. Of je nu een compleet georganiseerde theereis wilt of gewoon wat tips om tijdens je vakantie een theeplantage te bezoeken of een goede chauffeur te huren, ze helpt je graag. Neem een kijkje op haar site! 


Reacties
Categorieën