Thee expert van Nederland Karlijn Dapper
Thee Inspiratie
Thee Inspiratie
02/07/2023
3 min
0

10 Vragen aan de thee expert van Nederland

02/07/2023
3 min
0

Wie is de thee expert van Nederland?

Karlijn Dapper, dé thee expert van Nederland, is al jaren het vaste gezicht achter de unieke blends van Dutch Tea Maestro. Karlijn ontwikkelt alle recepturen van scratch af aan. Door haar kritische blik, haar verfijnde smaak en haar verbazingwekkende creativiteit heeft Karlijn Dapper voor Dutch Tea Maestro een unieke theelijn neer weten te zetten. Karlijn heeft een ongelofelijke passie voor thee. Ze heeft de afgelopen tientallen jaren al veel theeplantages over de hele wereld bezocht en is met recht dé thee expert van Nederland te noemen. Inmiddels wordt ze in zowel binnen- & buitenland gevraagd om haar kennis te delen én is Karlijn samen met Deirdre Deprettere auteur van de bestseller Theeroutes!


Hoog tijd om Karlijn 10 vragen te stellen.


1. Waar komt jouw passie van thee vandaan?

Ik ben echt opgegroeid met dagelijks een kopje thee bij de lunch en toen ik in 2000 een bezoek bracht aan een theeplantage in Sri Lanka en met eigen ogen zag hoeveel werk en verhalen er in een kopje thee zitten, was ik verkocht


2. Wij zijn benieuwd wat de favoriete theesoort van een thee expert is. Dus vertel Karlijn, wat is jouw favoriete theesoort?

Dat wisselt nog al eens, momenteel is dat post-gefermenteerde thee en dan eigenlijk specifiek pu erh uit Yunnan, China.


3. Hoeveel koppen thee drink je zelf per dag?

Oei, ik tel ze eigenlijk niet, maar ik kom zeker wel op een liter per dag.

Thee expert Karlijn Dapper 10 vragenKarlijn Dapper

4. Wat is de meest speciale thee die je ooit gedronken hebt?

Dat was een purple pu er, een post gefermenteerde thee van een unieke variëteit.


5. Wat is de mooiste herinnering aan al jouw gemaakte theereizen?

Er zijn zoveel mooie herinneringen, het is lastig kiezen welke de mooiste is. Het zien van de eeuwenoude theebomen in Yunnan is zeker een hoogtepunt, maar ook een kop thee in het oudste theehuis in Kyoto Japan (opgericht in 1160), het zien van de eerste beschermde Da Hong Pao theestruiken, een kop verse Darjeeling in de vroege ochtend bij het gloren van de dag en het zicht op de Himalayas, het zijn er echt te veel om te kiezen ;)!

Ben je nieuwsgierig naar de gezichten achter je kopje thee? Andere culturen en smaken? Wil je de wereld achter die smaken ontdekken, meer leren over thee en het proeven van thee en misschien zelf eens op reis naar een theeland? Theeroutes is hét boek voor thee- en reisliefhebbers!. Deirdre heeft de afgelopen tien jaar alle uithoeken van de wereld gezien, op zoek naar mooie theeregio’s en goede verhalen. Haar ervaringen en bezoektips bundelt ze, samen met de kennis van reisgenoot en thee expert van Nederland Karlijn, in het boek Theeroutes. Zodat iedereen die van reizen en thee houdt zelf op zoek kan gaan naar de theeparels van deze wereld. Het resultaat? Bijna 300 bladzijden over de allermooiste en verrassende theebestemmingen ter wereld en tips om zelf aan de slag te gaan met thee. Een boek boordevol reisinspiratie én kennis over thee.


Boek Theeroutes voorkantBoek Theeroutes

Bekijk hier het boek in onze shop! 🛍️


6. Wij zijn benieuwd wat een thee expert nou het handigste middel om losse thee mee te zetten vindt?

Losse thee heeft echt de ruimte nodig. Een fijne royale zeef of kannetje is heel handig om een grote kop thee mee te zetten. Zo heeft de thee de ruimte om te ontvouwen en alle smaken en aroma’s optimaal af te geven. Bovendien kun je de thee nog een keertje opgieten.


7. Drink je weleens thee bij het eten? En zo ja; wat is jouw favoriete combinatie?

Jazeker, thee is perfect met eten te combineren en is een heel waardig alternatief voor wijn. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk bij een kaasplankje. Deze jasmijn combineert heerlijk Hollandse belegen kaas of Da Hong Pao (een oolong) met een stukje pittige blauwe kaas.


8. Heb je nog een droom/wens t.a.v. thee?

Transparantie in de hele productie keten van thee.


9. Is er ook een thee die je stiekem niet zo lekker vindt?

De trend bubble tea is momenteel steeds populairder aan het worden. Het is overgewaaid uit Taiwan. Het is traditioneel een combinatie van in thee of vruchtensiroop geweekte tapiocaballetjes, aangevuld met fruitsap, melk en/of thee. Je drinkt het met een dik rietje en zuigt zo de balletjes op. Het is doorgaans heel zoet en de echte thee is inmiddels ver te zoeken. Niet echt mijn ding.


10. Tot slot; welke blend van Dutch Tea Maestro vind jij het lekkerste?

De Feel Good blend voor de ochtend en de Celebrate blend voor de middag!


Reacties
Categorieën