Gongfu cha theeceremonie

Gongfu cha

De letterlijke vertaling van gongfu cha is 'met aandacht theezetten'. Er zijn allerlei formele ceremonies met bijbehorende theepotjes en materialen. Thuis passen de Chinezen hun eigen versimpelde methode toe.


Wat heb je nodig voor de theeceremonie Gongfu-cha?

Traditionele gaiwan (140 ml), ca. 5-7 gram losse thee, 1 liter gekookt water en een drinkkommetje. Heb je geen gaiwan? Dan kan je ook een klein theekannetje - met deksel! - gebruiken (als de blaadjes maar de ruimte hebben om zich te ontvouwen).


Stappen bij de thee ceremonie Gongfu-cha

Stap 1: Kook het water tot de gewenste temperatuur. Weeg de thee af en bewaar dit op een schaaltje. Zet alel materialen klaar zodat je daarna aan de slag kan.

Stap 2: Schenk het gekookte water in de gaiwan. Na ongeveer 20 seconden schenk je dit water over in de theekommetjes. Zo verspil je geen water.

Stap 3: Doe nu de thee in de voorverwarmde gaiwan. Schenk rustig een kleien hoeveelheid gekookt water op de thee totdat deze net onder staat. Sluit vervolgens af met de deksel en schenk vrijwel meteen het water er weer uit. Dit noemen ze ook wel wassen van de thee of waking up the leaves. De eerste aroma's komen je nu tegemoet. Snuif ze op en laat iedereen hier van mee genieten. Bij Gongfu cha drink je thee met al je zintuigen!

gongfu cha thee in gaiwanDe losse thee gaat in de gaiwan

Stap 4: Schenk het verse warme waterr rustig op het blad tot aan de rand van de gaiwan en sluit nu af met de deksel.

Stap 5: Laat de thee voor zo'n 30 seconden trekken. In de tussentijd schenk je het water uit de kommetjes . Deze zijn nu ook goed voorverwarmd.

Stap 6: Het uitschenken van de gaiwan vergt wat oefening want je doet dit met één hand. Je plaatst het dekseltje iets schuin op de kom, net zoals je doet bij het afgieten van een pan. Visualiseer de gaiwan als een soort klok waarbij je jouw duim op 'kwart voor' plaatst, je middelvinger op 'vijf over' en je wijsvinger op de deksel plaatst. Houdt de gaiwan aan de randen vast, de kom zelf is natuurlijk erg warm. Oefen eventueel eerst met koud water.

Stap 7: Schenk de gemaakte thee nu voorzichtig uit in de kommetjes. Doe dit om en om en beetje bij beetje tot de gaiwan leeg is. Zo komt er in elke kom een even sterke infusie!/


Theeceremonie set voor thuis kopen?

Bij Dutch Tea Maestro vind je deze prachtige set om thuis jouw eigen Gongfu cha ceremonie te houden.

Thee ceremonie set Gongfu Cha Wil je de Gongfu cha set kopen?