Koreaanse Darye theeceremonie

Darye theeceremonie

De Koreaanse Darye theeceremonie is een eenvoudige theeceremonie met een eerbetoon aan de eenvoudige dingen in het leven. Dit zie je terug aan de natuurlijke tinten van het servies en de zuivere lijnen. 


Darye theeceremonie ter ontspanning van de geest

Deze ceremonie is nauw verwant aan het zenboedhisme waar waardering voor eenvoud heerst. De Darye theeceremonie is er om de geest in het dagelijks leven te doen laten ontspannen. In Zuid Korea wordt thee verbouwd, maar een heel klein deel hiervan wordt geëxporteerd. Het grootste gedeelte hiervan is groene thee; denk aan Ujeon, Jungjak en Sejak. Daarnaast is er nog Balhyocha, een gerijpte zwart thee.


Koreaanse Darye theeceremonie – de stappen

1. De gastvrouw knielt op de grond aan de ene kant van een kleine lage tafel waarop alle theebenodigdheden staan en gasten knielen aan de andere kant van de tafel. 

2. De theemeester verwarmt de pot en de kommen door er heet water in te schenken. Er wordt daarna in de afkoelkom ook heet water geschonken. Daarna wordt de losse thee in de theepot gedaan. Het water in de afkoelkom wordt nu in de theepot gedaan en het dekseltje gaat op de theepot. De thee wordt nu gemaakt/getrokken. Het water uit de kopjes gaat vervolgens in de afkoelkom. 

3.  De gastvrouw schenkt een klein beetje in om te proeven of de thee goed is en niet te heet is. De kopjes worden om en om beetje bij beetje gevuld. Eerst het kopje dat het verst van haar afstaat en als laatst haar eigen kopje. Tijdens de laatste schenkronde begint de gastvrouw bij zichzelf en eindigt bij het kopje dat het verst weg staat. Doel hiervan; iedereen krijgt zo een even sterk aftreksel. De kopjes zijn tot ca. driekwart gevuld. De kopjes worden op de houten schoteltjes geplaatst en op het dienblad voor de gast neergezet.

4. De gast moet de kom met twee handen vasthouden.  Ze ruiken en proeven de thee in drie slokken; de eerste om te genieten van de kleur, de tweede voor het aroma en de derde voor de smaak.