Theepot

Theepot

Theepotten zijn er in vele verschillende soorten en maten. Bij het kiezen van de juiste theepot zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee kan houden; het materiaal, de inhoud, de warmhoud-functie, met of zonder filter en het doel.

Materiaal theepot

Theepotten worden van diverse materialen gemaakt; denk aan gietijzer, glas, porselein en soms van keramiek. Eigenlijk kun je met alle theepotten alle soorten thee zetten.

Afhankelijk van de situatie is een bepaald materiaal meer of minder geschikt. Het materiaal heeft bijvoorbeeld invloed op hoelang thee warm blijft en bij de echte gietijzeren theepotten of bijvoorbeeld de Engelse zilveren theekannetjes kan het materiaal een smaakverstoring veroorzaken omdat de thee reageert met het metaal.

 Theepotten in allerlei variaties 8 soortenTheepotten in allerlei soorten en maten

Gietijzeren theepot

De gietijzeren theepot, ook bekend als de Japanse theepot hebben een klassiek uiterlijk en inmiddels zijn ze in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. Het grote voordeel van een gietijzeren theepot is dat de thee erg lang warm blijft. Echter de thee reageert met het metaal dus je krijgt smaakverstoring. Gelukkig zijn veel gietijzeren theepotten voorzien van een emaillen binnenlaag. Het grote nadeel van gietijzeren theepotten is dat je niet ziet hoe sterk de thee is.

Keramische theepot

Keramische theepotten houden de thee vrij lang warm, de pot zelf daarentegen wordt bijna nooit te heet om vast te pakken. Ze zijn geschikt voor het maken van alle theesoorten. Het nadeel van keramiek is dat het sneller breekt dan porselein of gietijzer en dat keramische theepotten gevoeliger zijn voor vlekken dan bijvoorbeeld porseleinen theepotten. Ook kun je niet zien hoe sterk de thee is of hoeveel er nog in de pot zit.

Porseleinen theepotten

De gemaakte thee koelt in een porseleinen theepot wat sneller af. Porselein heeft als grote voordeel dat het geen smaak of geur afgeeft. Een goede en veilige keus.

Glazen theepot

Een veilige keuze voor het maken van de perfecte thee is een glazen theepot. Glazen theepotten zijn geschikt voor alle theesoorten. Glas geeft geen geur of smaak af en de theebladeren hebben alle ruimte om te ontvouwen. Tegenwoordig hebben veel theepotten een ingebouwd zeefje. Een pot voor ongeveer drie kopen (7,5 dl.) is genoeg voor twee personen. Let wel op als er een ingebouwd zeefje in de pot zit dat je deze kunt verwijderen, en dit ook doet. Anders trekt de thee door en kan de thee bitter worden. Het grote voordeel bij een glazen theepot is dat je dan ook kan zien hoe sterk de thee is. Het nadeel van glazen theepotten is dat de warmte minder lang vasthoudt, de thee koelt dus sneller af. Vandaar dat je vaak theelichtjes onder een glazen theepot ziet.


Formaat van de theepot

Theepotten kun je in allerlei maten kopen. Losse thee moet voldoende ruimte hebben om te kunnen ontvouwen. Maar kies ook een niet te grote theepot want dan koelt de thee snel af.

 Overzicht inhoud theepottenInhoud theepot versus aantal kopjes thee (120 ml)

Theepot met filter of zonder filter

Tegenwoordig zie je in steeds meer theepotten een filter. Dit is erg handig, maar let op dat je het theefilter kunt verwijderen. Als dit niet het geval is trekt de thee namelijk door.


Porseleinen theepot kopen?

Wil je een porseleinen theepot kopen?