Theeglazen per land

Theeglazen per land

In allerlei maten en vormen (en verschillend materiaal) bestaan er theeglazen. Per land verschillende theeglazen bijna en maken vaak onderdeel uit van de theetraditie. We geven je een overzicht van de soort theeglazen die gebruikt worden in welke landen.

De theemok

In veel westerse landen is de theemok populair. Ook in de Verenigde staten. Vaak gemaakt van porselein, metaal en aardewerk. Ze zijn vooral groot wat ook past bij de westerse zetwijze.

Porseleinen kop-en-schotel

Universeel symbool voor thee uit het westen. Vanuit China werden in de zestiende en zeventiende eeuw de porseleinen kop-en-schotels verscheept naar het westen. Halverwege de 18de eeuw begon Engeland en andere delen van Europa deze zelf te produceren.

Chinese theekop

De theekopjes in China zijn klein, er wordt vaak aan het kopje genipt. Vaak gemaakt van porselein en soms geglazuurd met aardetinten of netjuist in traditioneel blauw-wit patroon.

Japanse chaiwan

Chaiwan betekent theekom in het Japans. Het is een aarde werken kom, vaak met ongebruikelijke patronen geglazuurd.

Tibetaanse theekom

Po cha genoemd, de Tibetaanse yakboterhtee, wordt in deze kom geserveerd. De brede opening maakt het mogelijk om de granen die aan deze thee worden toegevoegd makkelijk uit de kom te scheppen.

 Verschillende theeglazen per land verschillendTheeglazen zijn per land verschillend

Russisch theeglas en houder

Traditioneel wordt in Rusland thee geserveerd in een glazen kop die in een opengewerkte metalen houder of podstakannik wordt geplaatst. Deze houder beschermt tegen hitte en komt de stabiliteit van het glas ten goede.

Indiase Kullarh

Dit zijn handgemaakte koppen van klei.

Turks theeglas met schoteltje

Dit is een tulpvormig glas waarbij de naar buiten krullende opening bedoeld is om het glas vast te pakken.

Marokkaans theeglas

Vaak decoratieve theeglazen met veel kleur, ook wel keesan genoemd. Ze worden gebruikt voor de Marokkaansse muntthee en vaak voorzien van heel uiteenlopende versieringen.