Met enige regelmaat krijgen wij de vraag: thee zetten met losse thee, hoe doe je dat? Er zijn veel manieren om thee te maken met losse thee en elke manier van losse thee zetten heeft z’n voors en tegens. Daarom zetten wij 6 manieren om thee te zetten met losse thee voor je op een rij!
Thee zetten met losse thee; de temperatuur van het water
Laten we beginnen bij het begin. De temperatuur van het theewater daar begint het namelijk mee. Wij Nederlands zijn nogal geneigd de temperatuur van het theewater in veel gevallen veel te hoog te hebben. Is het heel erg? Nee. Wil je het helemaal goed doen? Hier de basis richtlijnen voor je.
Algemene tips bij thee zetten met losse thee
De meeste theesoorten zet je met water tussen de 80 en 100 graden Een simpele stelregel is 75-80 graden voor groene thee. Zo'n 80 graden voor witte en gele thee, Oolong en post-gefermenteerde thee op zo'n 95-100 graden en zwarte thee op 100 graden. In de regel zorgt een lagere temperatuur voor meer zoetheid in de thee. Door voor een hogere temperatuur te kiezen benadruk je de bloemige aroma's. Bij een langere trektijd worden alle smaken in één keer uit de thee getrokken. Bij een korte trektijd kun je per infusie een andere smaak blootleggen van de thee. Trek je de thee juist te kort dan heeft de thee nog niet alle smaken kunnen afgeven.
Hoeveelheid thee bij thee zetten met losse thee
Gebruik voor de juiste hoeveelheid thee een thee maatlepel. Dan weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid thee gebruikt. Voor een gemiddelde kop thee gebruik je 2 gram aan losse thee.
Hulpmiddelen bij het zetten van losse thee
Papieren theefilters
Erg handig, je vult ze en doet ze in een kop heet water. Even wachten en klaar. Voordeel is dat je niets hoeft schoon te maken, nadeel na 1 keer gebruiken kun je ze weggooien.
RVS thee zeef
Eigenlijk is dit onze favoriet.; deze theezeef. Het ziet er mooi uit, past op vrijwel ieder glas en je kunt deze ook eindeloos gebruiken. Klein nadeeltje; je moet even de restant eruit ‘tikken’. Wat dan wel weer handig is; deze mag in de vaatwasser.
Thee maker voor losse thee
Nog zo’n handig ding. Vul met heet water en losse thee. Even wachten, ventiel open en genieten maar. Voordeel; lekker duurzaam want je hebt eindeloos plezier van de thee maker. Nadeel; in aanschaf is deze duurder dan bijvoorbeeld een theezeef.
Theeglas met filter
Schep de losse thee in het filtertje. Vul het glas/thermosglas met heet water. Laat de thee trekken. Je kunt nu het zeefje eruit halen en genieten van de thee. Wij vinden deze praktisch maar vooral ook erg mooi! Hey.. en het oog wil ook wat.
Thee maker to go
Beetje vergelijkbaar met bovenstaand product met de theeglas met filter., alleen dan lekker handig voor onderweg. Hoe werkt het? Vul het grootste glas met wam water en het kleinste glas met losse thee. Draai alle onderdelen op elkaar en zet het kleinste glas naar beneden. De thee gaat nu namelijk vanzelf fuseren. Heeft de thee de gewenste sterkte? Keer het glas om (zodat het kleinste gedeelte weer naar boven staat), draai los en haal het filter eraf en geniet!
Hario Bottle
Ideaal voor zowel warme als koude thee (ice tea). De Hario Bottle is geschikt om losse thee in te maken en ideaal door het ingebouwde filter. Losse thee erin, heet water erbij, even wachten en je schenkt de gemaakte thee zo uit in een glas. De volgende dag een hele fles gevuld met ijsthee? Doe koud water in de bottle, voeg losse thee toe (houdt voor de overnight methode ongeveer 2 gram – 100 ml water aan), dop erop. Nacht in de koelkast en de volgende ochtend heb je verse ijsthee!
Wij hopen dat we je wat inspiratie en tips hebben gegeven over hoe je het beste thee kan zetten met losse thee.