Theezeef

Theezeef

De theezeef is een onmisbaar item voor het zetten van de perfecte kop losse thee. Theezeefjes zijn er in allerlei verschillende vormen, maten en van uiteenlopende materialen gemaakt.

Wat is belangrijk aan een juiste theezeef?

Eigenlijk is er vooral een ding wat heel belangrijk is aan een juiste theezeef; de maat.

Theeblaadjes hebben de ruimte nodig om te ontvouwen. Steeds vaker zie je allerlei soorten en vormen theezeefjes; van huisjes tot aan dieren etc. Ze zien er misschien voor het oog leuk uit, echter de blaadjes hebben niet genoeg ruimte om te ontvouwen. Let er ook op de het filter niet te fijn is; mocht je bijvoorbeeld rooibos zetten dat de rooibos er niet doorheen gaat.

Theemok met theezeef

Tegenwoordig zie je steeds vaker mokken met ingebouwde zeefjes. Deze zijn eenvoudig schoon te maken en ze functioneren erg goed. Ze geven de theeblaadjes meer dan genoeg ruimte om de smaak af te geven. Vooral de mokken met deksel zijn de beste omdat de aroma’s zo behouden blijven bij het trekken van de thee.

 Theekopje zwart met ingebouwde zeefTheekopje met ingebouwde theezeef

Onze tips voor een juiste theezeef

  1. Kies voor een theezeef met handvaten. Deze theezeven hang je vaak over je kopje (en leunt aan de zijkant van je kopje) en zijn groot genoeg zodat de thee kan ontvouwen.
  2. Denk goed na of je de theezeef ook in de vaatwasser wil kunnen doen; ga dan voor RVS.
  3. Sommige theezeven hebben een druppelvanger erbij. Als de thee goed is en je het zeefje wil verwijderen dan wil je dit niet op een tafel zetten. Buiten het feit dat het lekt geeft het ook vlekken. Een druppelvanger (soort schaaltje) is dan ideaal.

 Theezeef RVS met druppelvangerRVS theezeef met druppelvanger

Ingebouwde theezeefjes

Tegenwoordig zijn er veel alternatieven op de traditionele theezeef; denk aan kannen met ingebouwd filter, de thee filterzakjes, theepotten met ingebouwd filter of de teamaker.

Theezeefje kopen

Wil je een theezeefje kopen?