Thee water temperatuur

Thee water temperatuur

De temperatuur van het thee water is bepalend in welke smaaktonen er naar boven komen in de thee. Een essentieel onderdelen voor het maken van een goede kop thee. Water van bijvoorbeeld 100 graden geeft hele andere smaaktonen af in de thee dan als je de thee maakt met bijvoorbeeld 60 graden.

Thee water temperatuur hoog en laag

In de regel zorgt een lagere temperatuur van het water voor meer zoetheid. Bloemige aroma’s benadruk je door voor een hoge temperatuur te kiezen.

De ideale water temperatuur bij thee

Overzicht temperatuur theewaterOverzicht temperatuur theewater

Mocht je nu geen waterkoker in huis hebben met temperatuurmeter dan is hier een handig hulpmiddeltje daarvoor:

Kook het water en laat de deksel open staan. Voor groene, witte en gele thee: 5 minuten deksel open. Voor oolong thee en post-gefermenteerde thee: 2-3 minuten deksel open


Tips water temperatuur thee

Een aantal handige tips en weetjes: De meeste thee zet je tussen de 80 en 100 graden. Een simpele stelregel is 75-80 graden voor groene thee, witte thee en gele thee op 80 graden, 100 graden voor zwarte thee en 95 graden voor oolong en post-gefermenteerde thee. Bij een lange trektijd worden alle smaken in één keer uit de thee getrokken. Bij een korte trektijd kun je per infusie een andere smaak blootleggen van de thee. Trek je de thee te kort dan heeft de thee nog geen smaak afgegeven.


Trektijd thee

Als je de thee te kort trekt kan de thee nog geen smaak afgeven aan het water. Dit is dan ook niet goed om te doen. Bij een langere trektijd worden alle smaken uit de thee getrokken. En bij een korte of kortere trektijd kunnen per infusie andere smaken blootgelegd worden.