Losse thee bewaren

Losse thee bewaren

Het is belangrijk om losse thee op de juiste wijze te bewaren omdat thee kwetsbaar is voor vocht, lucht en licht. De bladeren zuigen namelijk alle smaken en aroma’s op waarmee ze in contact komen. Het is dan ook heel belangrijk dat losse thee koel, luchtdicht en droog bewaard wordt.

 

Houdbaarheid thee

Thee kan vrij lang bewaard worden. In de regel kan groene thee vaak zo’n 8-12 maanden bewaard worden, oolong wel 1-2 jaar en zwarte thee vaak rond de 2 jaar of langer. Natuurlijk is het wel afhankelijk of er kruiden, specerijen, fruit of anderszins aan toegevoegd wordt.

 

Onze 10 tips om losse thee te bewaren:

  1. Als je losse thee hebt en dit in een zakje bewaard; sluit het goed af na gebruik.
  2. Het beste is om thee luchtdicht te bewaren, bijvoorbeeld in een blik.
  3. Koop kleinere hoeveelheden. Koop je tot bijvoorbeeld 100 gram per soort dan kun je daar 50 kopjes thee van maken. Dat is genoeg en blijft het niet te lang in de kast liggen.
  4. Bewaar thee koel en droog maar niet in de koelkast.
  5. Bewaar thee niet in de buurt van andere kruiden. De theebladeren nemen met gemak het aroma op van hetgeen ze in de buurt liggen.
  6. Als je thee in een antiek blik bewaard controleer dan even of de binnenkant niet van lood is gemaakt.
  7. Doe geen losse thee in een houten kist waar normaal de theezakjes ingaan. Deze kisten zijn doorgaans niet volledig afgesloten, ongemerkt komt er vocht door wat schimmel en veroudering van de thee veroorzaakt.
  8. Thee in zakjes met een venster zijn mooi, maar het gaat ten koste van de kwaliteit van de thee. Thee moet donker bewaard worden.
  9. Eigenlijk vergelijkbaar als bovenstaande; thee in glazen potjes of weckpotjes het ziet er weliswaar mooi uit, voor de kwaliteit komt het niet ten goede. Nogmaals thee moet donker bewaard worden.
  10. Bewaar thee niet in de buurt van een warmtebron of bovenop de afzuigkap. De warmte zal de smaak van de thee beïnvloeden en eventueel vocht kan de thee doen schimmelen of veroudering veroorzaken.

Thee bewaren hoe het niet moetThee bewaren - hoe het niet moet

Losse thee bewaarblikjes

Wil je een thee bewaarblikje kopen?