Hoeveel losse thee per kopje

Hoeveel losse thee per kopje?

Hoeveel losse thee per kopje je moet gebruiken ligt aan welke zetwijze je wilt gaan gebruiken; de westerse of de oosterse. Bij de westerse zetwijze wordt relatief heel weinig thee gebruikt en heel veel water, bij de oosterse zetwijze is het exact andersom en wordt de thee vaak meerdere keren opnieuw opgegoten.

Hoeveel losse thee per kopje – de westerse zetwijze

Voor de westerse zetwijze gebruik je ca. 10-12 gram thee op 1 liter. Dat is voor een kopje van 100 ml dus 1-2 gram. We houden in het westen vaak voor het gemak 2 gram aan waarvoor handige theemaatlepels zijn bedacht. Deze theemaatlepels vertegenwoordigen (afgestreken) ongeveer 2 gram thee. Natuurlijk verschilt het ook welke thee je kiest en hoe volumineus de thee is.

Hoeveel losse thee per kopje – de oosterse zetwijze

Bij de oosterse zetwijze gebruiken ze gemiddeld 6 gram op 140 ml water; als je dit doorrekent dan kom je op ongeveer 42 gram uit per liter. Dit wordt wel meerdere keren opgegoten zoals aangegeven.

Geef losse thee de ruimte

Bij beide methodes is het belangrijk dat de losse thee de ruimte krijgt. Als je het blad opsluit in een kleine theezeef of filterzakje kan het blad zich eigenlijk niet goed uitvouwen. En precies dat is nodig om alle aroma’s en smaken vrij te geven.