Jij bent aan de beurt om te koken! Je struint heel Google af op zoek naar een origineel 5 gangen diner! Familie, vrienden, buren wie dan ook komen op visite en er wordt verwacht dat je een heerlijk diner op tafel zet! En het liefst ook nog een beetje origineel. Wij helpen je graag op weg met dit 5 gangen diner, maar dan met thee in de hoofdrol!
5 Gangen Diner - Gang 1
IJsthee met bosfruit in champagneglas.
Amuse met geitenkaas, framboos en amandel crunch
Een aperitief komt van het Italiaanse aperitivo; aprire = openen. Oftewel; de opening van jouw diner. Meestal is dit een alcoholische drank die je nuttigt voor het eten. Maar tegenwoordig wil niet iedereen meer alcohol en we hebben natuurlijk altijd wel een bob of een kind (minus 18 jaar) dus is een non alcoholische aperitief meer dan welkom!
Deze aperitief wordt gemaakt van ijsthee met de smaak Forest Fruit. Maak de ijsthee volgens de normale gebruiksaanwijzing. (Leuk blog hierover: IJsthee maken).
Schenk de gemaakte ijsthee uit in champagneglazen. Leuk om eventueel een takje munt erin te doen of een paar bosbesjes. Serveer hierbij een stukje geitenkaas met daarop een framboos en wat amandel crunch. Voor de amandel crunch kun je het beste hele amandelen even fijn maken met een keukenmachine of vijzel en deze licht roosteren in de pan. Je kunt hier eventueel een bruisende thee van maken met behulp van een bruiswater-machine.
5 Gangen Diner - Gang 2
Blini met avocado mousse en gerookte zalm
Thee: frisse groene citroen thee
Een heerlijk klein tussengerecht bij dit heerlijke 5 gangen diner; een blini met daarop wat avocado mousse en gerookte zalm. Je kunt de blini's natuurlijk zelf maken maar je kunt ze ook kant en klaar kopen in de supermarkt.
Voor de avocado mousse: (wij gaan uit van 2 blini's per persoon - totaal 8 blini's)
- 1 avocodo
- 1 eetlepel mayonaise
- beetje peper
- sap van een halve limoen
Doe de bovenstaande ingrediënten in een keukenmachine en maak hier een glad mengsel van. Verdeel de avocado mousse over de blini's en leg er een beetje gerookte zalm bovenop. Eventueel af te garneren met wat kiemgroenten of een rood uitje of bosuitje.
Thee Tip: Heerlijk om hier een frisse groene thee bij te schenken. Denk aan de Cheer Up of de Green Lemon. Maak het een beetje feestelijk door de thee in een wijnglas te schenken.
Wil je het wat uitgebreider maken dit voorgerecht; serveer er dan eventueel een kleine groene salade bij.
5 Gangen Diner - Gang 3
Kip met theemarinade uit de oven
Thee: Holland Heritage Blend of een Ceylon thee
We kennen natuurlijk allemaal kip of kalkoen uit de oven. Wij hebben hier een variatie op gemaakt; kip gemarineerd in thee. Smullen maar!🙂
Voor ca. 300-500 gram kip (reken dus zelf even uit wat je exact nodig hebt):
- De kip zelf
- 3 lepels van de basis Holland Heritage Blend
- 100 ml kokend water
- 1 eetlepel verse gember (geschild en fijngehakt)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt) – TIP: bij Aziatische supermarkt in de diepvries al kant-en-klaar; ideaal vinden wij!
- 2 eetlepels sherry
- 2 eetlepels honing
- 3 eetlepels donkere soja
- 1 eetlepel sesam olie
- zwarte peper
- 1 sjalotje – fijn gesneden
Hoe maak je het klaar?
Kook water. (100 ml). Voeg 3 lepels basis Holland Heritage blend toe. Laat de thee minimaal 15 minuten in het kokende water (100ml) trekken. Je krijgt nu hele sterke thee. Haal het filterzakje of zeefje uit de thee en laat het volledig afkoelen. Voeg nu de gember, knoflook, sherry, honing, soja, sesamolie en de peper toe aan de thee en roer dit goed door. Laat de kip hier minimaal 2 uur of een nacht in marineren. (In de koelkast uiteraard).
Zeef de marinade van de kip/kalkoen en voeg toe aan een sauspan. Wat dus eigenlijk onderin de schaal/bak waarin je de kip hebt liggen overblijft. Dit is nog aardig wat. Zet dit nog even apart in de koelkast.
Maak de kip verder klaar volgens recept van de slager of op de verpakking (braadtijd in oven).
Is de kip bijna klaar?
Breng de marinade (in de sauspan) aan de kook. Laat het vocht tot de helft inkoken en voeg de sjalot toe. Laat het koken tot de sjalotten glazig zijn en giet dit over de kip uit als deze klaar is.
Serveer hierbij bijvoorbeeld verschillende gekleurde wortelen, haricot verts of spruitjes en zoete aardappelfriet of hasseback potatoes.
Daarnaast serveer je (in bijvoorbeeld een mooi wijnglas) de Holland Heritage theeblend of een Ceylon thee. Deze beide theeën combineren perfect bij de kip.
5 Gangen Diner - Gang 4
Spoom van witte thee
Een spoom is een bolletje sorbetijs geserveerd in een flute of champagneglas die afgetopt wordt met bruisende wijn, prosecco of champagne. De gedachte hierachter is om de smaak te neutraliseren tussen de gerechten door. Wij hebben een mooi alcoholvrij alternatief op deze spoom; een spoom van witte thee!
Ingrediënten voor 6 glazen spoom:
- 500 ml sorbetijs (liefst neutrale of citroen/limoen)
- 500 ml thee (maak de witte thee volgens gebruiksaanwijzing klaar).
Maak van de thee, bruisende thee met behulp van een bruiswater apparaat. Laat het sorbetijs een klein beetje ontdooien en doe dit in een blender of in een hoge maatbeker samen met de gemaakte bruisende thee en pureer dit tot een gladde massa. Verdeel dit over de champagneglazen. Lekker met een takje munt.
5 Gangen Diner - Gang 5
Appelcarré met lobbige room en chai kruiden
Thee: Celebrate Blend of Black Orange
Maak een heerlijke appelcarré. Een makkelijk, maar lekker recept vind je op de site van Koopmans. Maak een heerlijke room daarbij (wij zijn nog steeds fan van de klop-klop van vroeger). Nu komt het geheim van de chef; neem een paar eetlepels chai kruiden en doe deze in de vijzel en maak het fijn. (kan ook in een keukenmachine maar zorg dat het net geen gruis wordt).
Neem nu een bordje en leg daarop een stukje appelcarré, wat lobbige room en tenslotte strooi je er wat van de gemalen chai kruiden overheen. Schenk er tot slot wat caramel siroop overheen.
Heerlijke thee om hierbij te serveren is de Celebrate Blend of de Black Orange.
5 Gangen Diner - Chocolade toe
Is het een gang 6 of gewoon lekker om mee af te sluiten? Thee met chocolade toe
Ga voor heerlijke bonbons met een goede stevige smaak (kies eventueel in de roos/aardbei/framboos hoek) en serveer daarbij de Love Blend. Of laat jouw gasten zijn/haar eigen theeblend maken met dit feestelijke theeplateau. Wij adviseren hierbij de Love Blend omdat deze zwarte thee met een vleugje vanille en smaken als roos, cacao en aardbei/framboos perfect combineren met chocolade.
Geniet ervan!