Het is bijna de meest gedronken drank ter wereld; thee. Overal kent thee drinken eigen theeculturen en gewoonten en in sommige landen gaat thee drinken gepaard met een eigen thee ceremonie. Een kopje thee met een koekje voor kinderen die uit school komen in Nederland, de High Tea’s in Engeland tot aan de theeceremonies in onder andere China en Japan. Graag lichten we er een aantal uit in het bijzonder.
Thee ceremonie China
Gongfu Cha betekent letterlijk “met aandacht thee zetten”. Het is de benaming van een traditionele Chinese theeceremonie. De theeceremonie gaat net zoveel over het genieten van het hoe het er uit ziet en het proces als van de thee zelf. Je kunt stellen; het is de reis die telt, niet het einddoel. Dit begint met het gebruiken van de juiste theeset. Het zijn altijd kleine theepotjes en kopjes. Er wordt veel water gebruikt om alles te spoelen, daarom wordt er gewerkt met een soort ‘diep dienblad’. Een soort bak waar al het overtollige water en thee in opgevangen wordt.
Wil je meer lezen over de Gongfu Cha ceremonie? Lees dan ons artikel in onze kennisbank hierover.
Wil je zelf aan de slag? Ga dan voor deze theeceremonie verrassingsset inclusief 3 zakjes verschillende groene thee.
De thee ceremonie in Engeland: de Engelse afternoon tea en high tea
Wist je dat de afternoon tea eigenlijk Nederlandse roots heeft?
Al in het midden van de 17e eeuw hadden Nederlanders de gewoonte om in de namiddag een theemoment in te lassen. Deze ‘theetyd’ groeide in de navolgende eeuw uit tot een sociale- en familieactiviteit in alle lagen van de bevolking. De expanderende Nederlanders namen deze ‘theetyd’ mee naar alle uithoeken van de wereld, ook naar Nieuw Amsterdam, de grootste Nederlandse koloniale nederzetting in Noord-Amerika, nu beter bekend als New York. Hier werd de theetyd geserveerd met typische Nederlandse koeken.
De Nederlandse theetyd werd aan het Engelse hof geïntroduceerd door Stadhouder Willem III, toen hij eind 17e eeuw als koning over Engeland regeerde. Het gebruik werd nog niet door iedereen overgenomen in Engeland. Het was met name de Franse adel die daarna de Nederlandse theetyd omarmde. In Frankrijk werd het diner laat geserveerd, dus het gat tussen lunch en diner werd door de theetyd perfect opgevuld.
Waar je vaak leest over Anna van Bedford die de afternoon tea bedacht heeft of introduceerde is dit dus niet helemaal waar. Tegen de tijd dat zij er mee in aanraking kwam werd dit gebruik al op vele plekken in Engeland uitgevoerd. Het nuttigen van thee met zoetigheden in de middag. Haar bijdrage (omstreeks 1840) was om de afternoon tea te verspreiden als een ware trend; de thee schoof naar achteren en de hapjes werden steeds omvangrijker én zoeter.
Thuis een keer een High Tea organiseren? Lees dan dit blog eens.
Marokkaanse thee ceremonie
In Marokko wordt de theeceremonie gezien als een symbool van gastvrijheid. Eigenlijk is theedrinken een integraal onderdeel van het alledaagse leven van de Marokkaan. In Marokko wordt een zilveren blad gebruikt met een Marokkaanse theepot en kleine glaasjes. Eerst wordt de groene thee gezet. Later wordt munt en suiker toegevoegd, veel suiker. Leuk om te weten; Suiker was vroeger enorm duur en was daarom erg waardevol.
Wil je hier meer over weten; lees dan dit leuke blog eens van Dades Reizen.
Japanse thee ceremonie Chanoyu
De Japanse thee ceremonie, ook wel chanoyu genaamd, draait om het serveren van matcha aan gasten. De ceremonie is geïnspireerd op vier kenwaarden uit het zenboeddhisme: harmonie, respect, puurheid en rust. De ceremonie kan zowel formeel als informeel gegeven worden. Informeel volstaat een vers gezette kop matcha met wat zoetigheden. Bij de formele variant is het een complex ritueel waarbij alles tot in detail uitgedacht is. Je moet dan denken van het aantal toegestane gasten tot de structuur van de ceremonie en de instrumenten die nodig zijn om de thee te maken en te serveren. Ook over de bijbehorende handbewegingen is nagedacht. Op die manier heeft de theeceremonie tevens een meditatieve werking.
Thee ceremonies, thee culturen & nog veel meer
Ben je nieuwsgierig naar de gezichten achter je kopje thee? Andere theeculturen en smaken? Wil je de wereld achter die smaken ontdekken, meer leren over thee en het proeven van thee en misschien zelf eens op reis naar een theeland? Theeroutes is hét boek voor thee- en reisliefhebbers!
> Bekijk hier het boek in onze shop!