Wat is high tea?

Wat is High Tea

In Nederland wordt vaak de term ‘high tea’ gebruikt, terwijl men het dan eigenlijk over de Engelse afternoon tea heeft. Als wij het over de high tea hebben dan denken we allemaal aan einde middag, lekkere zoete hapjes, wat sandwiches en veel thee. Echter heet dit van origine niet een high tea, maar een afternoon tea. Wij leggen je het verschil uit; wat is high tea en wat is afternoon tea?


Verschil High Tea en Afternoon Tea

De afternoon tea bestaat uit een theeceremonie met thee en zowel kleine hartige als zoete gerechten. Doorgaans wordt de afternoon tea genuttigd om drie uur ’s middags en wordt het geserveerd aan kleine lage tafels. Deze tafels worden ook wel salontafels genoemd.

De originele high tea uit Groot Brittannië is een uitgebreide broodmaaltijd aangevuld met warme snack. Deze wordt aan hoge tafels geserveerd, ’s avonds rond etenstijd . Daar komt ook de naam ‘high’ tea vandaan.


Wist je dat de afternoon tea eigenlijk Nederlandse roots heeft? 

Al in het midden van de 17e eeuw hadden Nederlanders de gewoonte om in de namiddag een theemoment in te lassen. Deze ‘theetyd’ groeide in de navolgende eeuw uit tot een sociale- en familieactiviteit in alle lagen van de bevolking. De expanderende Nederlanders namen deze ‘theetyd’ mee naar alle uithoeken van de wereld, ook naar Nieuw Amsterdam, de grootste Nederlandse koloniale nederzetting in Noord-Amerika, nu beter bekend als New York. Hier werd de theetyd geserveerd met typische Nederlandse koeken. 

De Nederlandse theetyd werd aan het Engelse hof geïntroduceerd door Stadhouder Willem III, toen hij eind 17e eeuw als koning over Engeland regeerde. Het gebruik werd nog niet door iedereen overgenomen in Engeland. Het was met name de Franse adel die daarna de Nederlandse theetyd omarmde. In Frankrijk werd het diner laat geserveerd, dus het gat tussen lunch en diner werd door de theetyd perfect opgevuld. 


Anna van Bedford en Afternoon tea

Waar je vaak leest over Anna van Bedford die de afternoon tea bedacht heeft of introduceerde is dit dus niet helemaal waar. Tegen de tijd dat zij er mee in aanraking kwam werd dit gebruik al op vele plekken in Engeland uitgevoerd. Het nuttigen van thee met zoetigheden in de middag. Haar bijdrage (omstreeks 1840) was om de afternoon tea te verspreiden als een ware trend; de thee schoof naar achteren en de hapjes werden steeds omvangrijker én zoeter. 


Hoe laat high tea 

Zoals we aangaven; de officiële high tea is dus eigenlijk rond etenstijd. De afternoon tea (met thee en lekkere zoete hapjes als scones en cakejes, sandwiches etc. zoals we die in vele horeca gelegenheden kennen) begint rond 15:00 uur. De afternoon tea duurt van oudsher ongeveer twee uurtjes.


High tea gerecht 

Wat zijn nou typische gerechten bij een high tea? Denk aan scones met clotted cream en lemon curd, sandwiches etc. Wil je thuis een high tea organiseren? Lees dan eens ons blog High Tea Organiseren eens; hierin vind je er allerlei leuke tips & gerechten.