Groene thee
Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant Camellia Sinensis. Alle thee wordt van deze plant gemaakt. Het productieproces van thee is bij groene thee anders dan bij andere soorten. De mate van oxidatie (de reactie met/op zuurstof) bepaald uiteindelijk welke soort thee het wordt (witte thee, groene thee, zwarte thee etc.).
Productie van groene thee
Bij groene thee wordt zo snel mogelijk de oxidatie stilgelegd (het stoppen van het oxidatieproces noemen we ‘killing the green’.).
Doormiddel van het verhitten van het theeblad wordt het enzym wat reageert op de zuurstof gedood. Het verhitten kan op meerdere manieren gebeuren: door wokken (ook wel panning genoemd), door stoom (steaming genoemd) of door hete lucht in een oven. De meest populaire methoden zijn stomen en wokken. In China geeft men doorgaans de voorkeur aan wokken, in Japan juist aan stomen. De gekozen methode beïnvloed het aroma en de smaak. Bij stomen kan een groene groente smaak en aroma ontstaan, door wokken kan een ‘baked’ (gebakken) smaak en aroma ontstaan. Na het ‘killing the green’ wordt het blad gerold, zo komen alle smaken optimaal naar buiten. Soms wordt het blad daarna nog in een specifieke vorm gerold (shaping genaamd). De laatste stap is het drogen van de thee in een oven
Smaak van groene thee
Er is een hele grote variëteit aan groene theesoorten; van sencha tot gunpowder thee. Elke thee heeft een eigen aroma, kleur en smaakprofiel. Een groot deel is afhankelijk van waar de thee groeit. Groene thee wordt voornamelijk in China en Japan geproduceerd.
Geroosterde groene thee smaakt zoet, bitterzoet, bloemig, moerassig, fruitig, nootachtig en plantaardig. Gestoomde groene thee smaakt wat meer naar noten, groene groente en zeewier.
Hoeveel groene thee kun je op een dag drinken?
Het advies is om ongeveer 3 kopjes groene thee per dag te drinken.
Bereiden van groene thee
Groene thee wordt vaak op een lagere temperatuur gezet (rond de 70-80 graden) aangezien het anders al snel bitter kan worden. In basis bereid je gestoomde groene theesoorten met 70° C. en geroosterde groene thee met 80° C.
Cafeïne in groene thee
Van nature bevatten de blaadjes van de theeplant cafeïne. Ook in groene thee zit dus cafeïne. In alle thee zit cafeïne. Hoeveel dit precies is hangt onder andere af van meerdere factoren (o.a. grofheid van de blaadjes, temperatuur van het water en trektijd). Gemiddeld zit er ongeveer 30 milligram aan cafeïne in een kop van 125 ml.
Gezondheidsvoordelen van groene thee
Er worden tal van gezondheidsvoordelen aan groene thee toegeschreven.
Groene thee kopen
Bij Dutch Tea Maestro vind je diverse soorten losse groene thee; puur maar ook met een smaakje.