Wie is het gezicht achter het theeboek Theeroutes? Wij gaan in gesprek met Deirdre!
Het mooiste theeboek: Theeroutes
Samen met Karlijn Dapper (onze vaste thee expert) is Deirdre Deprettere de auteur van het boek theeroutes. Bijna 300 bladzijden over de allermooiste en de meest verrassende theebestemmingen ter wereld en tips om zelf aan de slag te gaan met thee. Een boek boordevol reisinspiratie én kennis over thee.
Vooraf; Deirdre maakt je blij met haar sprankelende persoonlijkheid. Enthousiast, oprecht geïnteresseerd, onbevooroordeeld en energiek! Al ruim tien jaar reist zij, privé en met haar reisorganisatie Origin Trips, de hele wereld over naar de mooiste theebestemmingen. Deirdre is eeuwig nieuwsgierig naar de verhalen die schuilgaan achter ons kopje thee en zo komt ze op plekken waar je als toerist niet snel aan denkt. Haar ervaringen en bezoektips bundelt ze, samen met de kennis van reisgenoot en thee expert van Nederland Karlijn, in het boek Theeroutes. Zodat iedereen die van reizen en thee houdt zelf op zoek kan gaan naar de theeparels van deze wereld.
Wij gingen in gesprek met Deirdre!
1. Vertel eens, wie is Deirdre het gezicht achter het mooiste theeboek?
Ik woon aan de kust van Den Haag en ben, als ik thuis ben, iedere dag wel even in de duinen of aan zee te vinden, heb een ontzettend leuke man en dochter en ben fanatiek lezer en reiziger.
2. Waar komt jouw passie van thee & reizen vandaan?
Ik ben van jongs af aan enthousiast reiziger geweest, maar door mijn bedrijf met veel personeel bestond mijn leven echter ruim tien jaar alleen nog maar uit werk. Na de verkoop van mijn bedrijf veranderde dat en verbleef ik samen met mijn man en dochter een paar maanden op een klein eiland in Thailand. Daar woonde ik twee keer per week een theeceremonie van een lokale theemeester bij. Het intrigeerde me en ik was op zoek naar een hobby. Terug in Nederland begon ik me te verdiepen in thee en niet veel later reisde ik af naar China om in de Wuyi- bergen in de provincie Fujian theeproductie van dichtbij te kunnen zien. Ik was verkocht. Daar in China wist ik dat ik een rode draad had gevonden voor mijn toekomstige reizen. Thee werd de lijm van mijn ontmoetingen, een reden om bestemmingen te selecteren en de kern van mijn reizen.
3. Welke thee drink je zelf graag?
Ik begin de ochtend steevast met een biologische krachtige Assam. De rest van de dag wisselt mijn voorkeur nogal. Ik hou erg van de Taiwanese oolongs, de aromatische groene theeën uit de mistige bergen van China een wat oudere, milde pu’er uit Yunnan.
4. Wat is volgens jou het allermooiste theeland en waarom?
Het hangt er maar van af wat je zoekt. Zoek je oude theeculturen, dan is China een goede keus. Zoek je een bestemming waar iedereen Engels spreekt en waar je veel kunt leren over de landbouw en de productie, dan is India of Sri Lanka een geweldige bestemming. De laatste jaren ben ik zelf gefascineerd door het oorspronkelijke geboortegebied van thee: een uitgestrekt berggebied ten zuiden van de Himalayas, dat tussen de Indiase provincie Assam en het Chinese Yunnan, dwars door Myanmar. Thailand, Laos en Vietnam loopt. Ik bezoek bijna jaarlijks een stuk van dit grensgebied en het is machtig boeiend.
Ben je nieuwsgierig naar de gezichten achter je kopje thee? Andere culturen en smaken? Wil je de wereld achter die smaken ontdekken, meer leren over thee en het proeven van thee en misschien zelf eens op reis naar een theeland? Theeroutes is hét boek voor thee- en reisliefhebbers!
> Bekijk hier het boek in onze shop!
5. Zou je één van jouw gemaakte theereizen nog eens over willen doen?
Allemaal! En sommige bestemmingen heb ik dan ook al meerdere keren bezocht, met name locaties waar ik goede contacten heb opgebouwd: China, India, Sri Lanka, Thailand…
6. Je komt op de meest bijzondere plekken ter wereld en spreekt de meest uiteenlopende mensen. Kun je daar eens wat meer over vertellen?
Daar zou ik dagen over kunnen doorpraten. Maar het belangrijkste is denk ik dat ik door mijn focus op thee op bijzonder plekken kom, die je als toerist nooit zou hebben gevonden. Een Chinees dorp verstopt in de bergen en het woud, de boeiende theetuinen van Iran, de theeculturen langs de oude zijderoute in Oezbekistan en Tadzjikistan, eeuwenoude theehuizen in Japan. Kleine theefamilies die op afgelegen plekken in Taiwan of Thailand de meest bijzondere theeën maken. Het zijn bovendien regelmatig minderheden, zoals stammen die in de bergen wonen en me een inkijkje geven in hun manier van leven, maar ook in de geschiedenis van de regio. Dat vind ik belangrijk. Thee is altijd verbonden met de geschiedenis en cultuur van het land.
Ik raak er in gesprek met mensen die niets met toerisme te maken hebben, maar die zoveel te delen hebben. Het vakmanschap dat van generatie op generatie wordt overgedragen, de theemeesters met hun kunsten, de onuitputtelijke verhalen van de mensen achter ons kopje thee.
7. Welke volgende theereis staat er op de planning?
Vorig jaar heb ik, samen met vriendin en collega Karlijn, een nieuw concept opgezet. We organiseerden een Tea Training Camp in Sri Lanka en dat bleek een ontzettend leerzame, maar speelse manier om een groep theeprofessionals en liefhebbers onder te dompelen in het dagelijkse plantageleven en ze alles te laten zien over het verbouwen, plukken, produceren en proeven van thee. Het was zo leuk dat we het volgend jaar weer doen.
8. Je hebt inmiddels zoveel reiservaring opgedaan, wat is de belangrijkste tip die je wilt meegeven?
Plan niet alles in. Sta open staan voor onverwachtse ontmoetingen. De mooiste plekken en de boeiendste verhalen vind je niet in een reisgids. En doe iets terug als je wordt uitgenodigd of rondgeleid. Theeboeren en theefamilies moeten vaak hard werken om rond te komen. Koop bijvoorbeeld hun thee, zelfs als het niet de allerbeste is.
9. Tot slot, is er ook een mogelijkheid om relatief dichtbij huis een theereis te maken?
Nou en of! In Nederland hebben we een prachtige, professionele theeplantage, Het Zuyderblad. Je kunt Het Zuyderblad bezoeken en er veel leren. Maar ook op andere locaties in Europa wordt thee verbouwd, met natuurlijk de grootste en bekendste plantage Gorreana op de Azoren. Een fantastische plek!