IJsthee

IJsthee

IJsthee is een echte dorstlesser en een heel gezond alternatief op frisdrank. Je kunt op twee manieren ijsthee maken: de warme bereiding en de koude bereiding. Eigenlijk is elke theesoort geschikt om ijsthee mee te maken. 

  

Welke thee is geschikt om ijsthee mee te maken?

Eigenlijk is elke theesoort geschikt om ijsthee mee te maken. Zowel groene thee, zwarte thee, witte thee als oolong thee is geschikt. Houdt wel rekening met de verschillende bereidingswijze/temperaturen die passen bij de soort thee die je gebruikt als je de ijsthee op de warme manier klaarmaakt. Ons advies is om wel met losse thee te werken in plaats van met thee zakjes omdat losse thee de smaak veel beter zal afgeven aan het water.

  

IJsthee maken

Er zijn twee manieren om ijsthee te maken; de warme bereiding en de koude bereiding. 

 

IJsthee maken – warme bereiding

Neem ongeveer 100 ml water en maak dit warm volgens de aangegeven temperatuur van de thee (zwarte thee is 100 graden en groen is bijvoorbeeld vaak 80 graden). Doe twee schepjes (ongeveer 4 gram) thee in een zeefje of filterzakje en maak de thee op de normale wijze. Vul vervolgens een glas met ca. 100 ml ijs (dit zijn ca. 3-4 ijsblokjes). Giet de gemaakte thee uit over dit ijs. Voeg nog wat extra ijsblokjes toe en maak af met wat fruit of een schijfje citroen of sinaasappel.

 

IJsthee maken – koude bereiding

Vul een lege fles of karaf met koud water. Doe per 100 ml water ongeveer 2 gram thee erin. Dit kun je gewoon los in de fles doen en niet met zeefje/filters of anderszins. Zet dit vervolgens in de koelkast voor ca. 8-12 uur (niet langer, want dan wordt het bitter). Pak een zeef en een tweede fles of kan en giet de gemaakte thee over zodat het residu achterblijft. Op deze manier heb je zelfgemaakte ijsthee. Extra lekker is een glas met wat extra ijsblokjes en wat vers fruit te vullen.

 ijsthee met kruiden van bovenafServeer je ijsthee in een mooi glas met kruiden als origineel aperitiefje  

Sparkling ijsthee

Wat extra leuk is, is een ijsthee met bubbels. Ook een heel goed alcoholvrij alternatief voor een feestelijk glaasje champagne of als alcoholvrije welkomstcocktail. Maak de ijsthee eerst volgens de koude bereiding. Pak een champagneglas en vul dit met 30 ml van de gemaakte ijsthee en vul dit af met 30 ml bruisend water (zoals Spa rood). Je kunt voor de variant met alcohol ook 30 ml champagne nemen in plaats van 30 ml bruisend water. Garneer eventueel nog met extra fruit. 

  

IJsthee maken met zwarte thee

Als je een ijsthee gaat maken met zwarte thee dan zijn onder andere Assam, Ceylon en Earl Grey een prima basisthee om te gebruiken. Lekker hierbij zijn kiwi, limoen, citroen en sinaasappel. Wil je een wat kruidigere ijsthee voeg dan bijvoorbeeld kaneelstokjes toe aan je ijsthee of kies een theemix met zwarte thee en kruiden.

 

IJsthee maken met groene thee

Wil je een wat frissere, grassige groene ijsthee dan is sencha een goede keuze. Wil je een wat rokerige en vollere smaak kies dan voor gunpowder als basis. Voeg vervolgens citroen of munt toe voor extra frisheid. Wil je wat meer fruittonen in je thee voeg dan bijvoorbeeld sinaasappel of rood fruit toe. Wil je een wat meer spicy thee denk dan eens aan het toevoegen van kardemom.

 

IJsthee maken met witte thee

Wil een een subtiele ijsthee kies dan voor een witte thee als basis. Witte thee heeft vaak een bloemige ondertoon. Houd je wel aan de temperaturen voor witte thee om deze te maken. Combineer de witte thee met appel, perzik, meloen of mango. Wil je een zoete, maar ook tikkie kruidige smaak? Probeer eens met lychees. 

 

Toevoegingen aan de zelfgemaakte ijsthee

Een aantal ingrediënten die je kunt toevoegen aan jouw zelfgemaakte ijsthee zijn verse muntbladeren, fruit (ook diepvriesfruit is heel geschikt), gember, kaneel, citroen en sinaasappel. Natuurlijk kun je de ijsthee ook aanlengen met versgeperste sappen zoals sinaasappelsap. 


Zelf ijsthee maken?

Bij Dutch Tea Maestro vind je diverse soorten losse thee waarmee je zelf een ijsthee kan maken.

Wil je losse thee kopen om ijsthee te maken?