Verschil Japanse en Chinese thee
Theesoorten
Theesoorten
03/13/2023
2 min
0

Verschil Japanse en Chinese thee

03/13/2023
2 min
0

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag; wat is het verschil tussen Japanse en Chinese thee? Nou voorop; thee is thee. Thee komt altijd van dezelfde plant: de Camellia Sinensis. Dus zowel thee uit China als thee uit Japan komt van deze plant. Daarin zit het verschil niet. Maar wat is het verschil tussen Japanse en Chinese thee dan wel? De grote verschillen zitten voornamelijk in de hoogte van de plantages, de productiemethode, de zetmethode, het smaakprofiel & de kleur. In dit blog vertellen we je er graag meer over.



De hoogte van de theeplantages in Japan en China verschillen

De theeplantages in Japan zijn over het algemeen lager dan de theeplantages in China. De theeplantages in Japan krijgen door de lagere hoogte meer zonlicht gedurende de dag. De Chinese theeplantages zijn vaak hoger gelegen (sommige zelfs op hoogtes van zo’n 3000 meter). Eigenlijk kun je stellen; hoe hoger het theeveld ligt, hoe lager de temperatuur is en hoe trager de theeplant groeit. De trage groei geeft de thee dan weer vaak een vollere smaak.



Productiemethode Japanse thee versus Chinese thee

De productie van thee in Japan is veel meer geïndustrialiseerd. Het productieproces is veelal computergestuurd en erg precies. Er is wel wat handgemaakte thee, maar als je het vergelijkt met China een stuk minder.

In China is er veel handgemaakte thee, er is wel thee dat gemaakt wordt met machines maar als je het vergelijkt met Japan een stuk minder. Daarnaast wordt in Japan thee vaak gestoomd, in China wordt thee meestal verhit in een wok (dit heeft overigens een grote invloed op de smaak).


Zetmethode van de Japanse thee en van de Chinese thee

De zetmethode Gongfu Cha leent zich beter voor Chinese thee. Vaak wordt er een klein theepotje gebruikt. In Japan wordt thee vaak in een grotere pot gezet. Ook wordt er in Japan vaak minder thee gebruikt omdat de thee vaak geconcentreerder is van smaak. Chinese thee is vaak wat zachter van smaak en behoeft vaak wat meer thee.



De kleur en het smaakprofiel van Chinese & Japanse thee

Zoals we schreven is Japanse thee vaak wat geconcentreerder en daardoor ook wat sterker van smaak. Daarnaast zijn Japanse groene theeën vaak wat feller en groener van kleur. Typisch is bijvoorbeeld de Matcha. Chinese theeën zijn vaak wat zachter van smaak. China probeert vaak de bloemige fruitige toon uit theeën te halen.


Wil je Chinese thee proeven?

Bekijk dan eens deze Gunpowder of China Sencha thee.

Wil je Japanse thee proeven?

Bekijk dan eens deze geroosterde groene thee.


Japan en China als thee vakantieland

Wil je nog veel meer weten over deze twee prachtige theelanden? Bestel dan het boek Theeroutes in onze webshop.

Deirdre heeft de afgelopen tien jaar alle uithoeken van de wereld gezien, op zoek naar mooie theeregio’s en goede verhalen. Haar ervaringen en bezoektips bundelt ze, samen met de kennis van reisgenoot en thee expert van Nederland Karlijn, in het boek Theeroutes. Zodat iedereen die van reizen en thee houdt zelf op zoek kan gaan naar de theeparels van deze wereld.

Het resultaat? Bijna 300 bladzijden over de allermooiste en verrassende theebestemmingen ter wereld en tips om zelf aan de slag te gaan met thee. Een boek boordevol reisinspiratie én kennis over thee.



Reacties
Categorieën