Brandnetelthee

Brandnetelthee

Brandnetelthee wordt gemaakt van gedroogde brandnetelbladeren en is eigenlijk een kruideninfusie in plaats van thee aangezien het niet gemaakt wordt van de theeplant Camellia Sinensis


Brandnetelthee – wat je moet weten

We kennen allemaal de brandnetel, het vervelende onkruid dat ontzettend prikt. Brandnetel (ook wel urtica genoemd) is een plantengeslacht waar we twee soorten van kennen in Nederland; de grote en kleine brandnetels (de urtica diocia en de urtica urens). Urtica betekent letterlijk ‘branden’, het gevoel dat als je het blad aanraakt. De brandnetel komt vrijwel op de gehele wereld voor en kent wel zo’n 40 verschillende soorten. Dat brandende gevoel komt door de kleine buisjes op de bladeren en takken van de brandnetel. Raak je met je hand deze buisjes dan breken ze. Ze zien er harig uit maar zijn gevuld met o.a. mierenzuur en histamine wat de brandende werking veroorzaakt. De plant zelf is daardoor goed beschermt tegen dieren die de brandnetel willen eten.   


Brandnetelthee gezond

Al honderden jaren wordt de brandnetel als geneeskruid gezien. Zelfs Hippocrates schreef al meer dan 2500 jaar geleden over de brandnetel en haar voedzame kenmerken. Zowel de Grieken als de Romeinen gebruikten de brandnetel als geneeskruid. In de alternatieve geneeskunde wordt de brandnetel vandaag de dag nog steeds als middel ingezet. 


Brandnetelthee – de voordelen

Inmiddels zijn er ook diverse onderzoeken en wetenschappelijke studies naar de brandnetel gedaan. Deze onderzoeken en studies ondersteunen de voordelen van de brandnetel. De 6 voordelen van brandnetelthee op een rij:

1.    De brandnetel bevat veel voedingstoffen (vitaminen, mineralen, vetten, aminozuren, polyfenolen en pigmenten). Deze voedingsstoffen werken als antioxidanten voor je lichaam. Er zijn studies die aantonen dat brandnetelextract de antioxidanten niveaus in het bloed kunnen verhogen. 

2.    De brandnetel kan mogelijk helpen bij het onderdrukken van ontstekingen. Echter is meer onderzoek vereist. 

3.    De brandnetel kan helpen verkleinen en symptomen van een vergrote prostaat bij mannen met BPH behandelen. Een vergrote prostaat wordt gewoonlijk goedaardige (benigne) prostaathyperplasie (BPH) genoemd.

4.    Brandnetel zou kunnen helpen bij het verminderen van hooikoortsklachten. Echter is ook hier meer onderzoek nodig. 

5.    Brandnetel zou mogelijk kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen doordat het de bloedvaten laat ontspannen en de kracht van de samentrekkingen van het hart doet verminderen. Echter zijn er meer studies bij mensen nodig om deze effecten te bevestigen.

6.    Het is mogelijk dat brandnetel kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Echter zijn meer studies bij mensen noodzakelijk.


Brandnetel heeft mogelijk nog meer voordelen t.a.v. de gezondheid: vermindert bloeding, bescherming levergezondheid, kan je lichaam helpen overtollig zout en water af te voeren (o.b.v. dier studies), brandnetelcrème kan helpen bij wondgenezing waaronder brandwonden.

Bovenstaande informatie is tot stand gekomen door een prachtig artikel dat geschreven is door Juglen Zwaan. Lees meer over bovenstaande, inclusief de verwijzingen naar diverse studies, op deze pagina


Zoals je kunt lezen is punt 1 een feit; bevat. De punten 2 t/m 6 zijn nadrukkelijk kan punten. Wellicht dat in de loop der jaren steeds meer onderzoek gedaan wordt naar de brandnetel. Tot op heden zijn vele onderzoeken nog onvoldoende onderbouwd, of onder een kleine groep mensen afgenomen of uitsluitend op dieren. Mocht je brandnetelthee willen inzetten t.a.v. een gezondheidsprobleem of omdat er een voordeel voor je uitspringt; overleg dan altijd met je huisarts of behandelend arts. Wij zijn geen dokter en zullen hier nooit een uitspraak over doen.


Nadelen brandnetel

Elk voordeel heeft een nadeel. Deze uitspraak is er niet voor niets. Ook aan brandnetel zitten nadelen. Over het algemeen kun je stellen dat gedroogde of gekookte brandnetel veilig is. Zoals eerder beschreven zitten de buisjes/stekeltjes/haartjes van de brandnetel hoe je het wil noemen vol met stofjes. 

Dit kan de jeuk, uitslag etc. veroorzaken. In zeldzame gevallen kan een ernstige – en levensbedreigende – allergische reactie optreden. Deze kans neemt af naarmate de bladeren verwerkt worden. In theorie zou je geen irritatie in maag of mond moeten ervaren na het drinken van brandnetelthee. 

Brandnetelthee gezondBrandnetelthee wel of niet doen?

Brandnetelthee zwangerschap en veiligheid

Alhoewel brandnetelthee over het algemeen als veilig wordt beschouwd is het belangrijk om met je dokter, arts (en/of verloskundige) te overleggen voordat je het gebruikt indien je zwanger bent of bepaalde medicatie gebruikt. 

In sommige bronnen wordt gesuggereerd dat het samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken, wat het risico op een miskraam of vroegtijdige weeën kan verhogen/veroorzaken. Ook tijdens het geven van borstvoeding is voorzichtigheid noodzakelijk. Er is te weinig informatie beschikbaar over de veiligheid van brandnetelthee in combinatie met borstvoeding geven. Overleg daarom altijd met je dokter, arts en/of verloskundige.

Raadpleeg ook altijd een arts als je medicijnen gebruikt en brandnetel wil gaan gebruiken (o.a. brandnetelthee). Zeker als je bloedverdunners, bloeddrukmedicatie, diuretica, diabetesmedicatie of lithium gebruikt. Maar ook indien je slaappillen, verdovende pijnstillers, spierverslappers of medicijnen tegen angst, depressies of aanvallen gebruikt.

Brandnetel kan een wisselwerking hebben met deze medicijnen. 

Daarom raadpleeg je arts of dokter altijd bij medicijngebruik als je brandnetel wil gaan gebruiken.

 

De smaak van brandnetelthee

De smaak van brandnetelthee is het beste te omschrijven als een hooiachtige smaak en lijkt het meest op een groene thee. In de regel is brandnetelthee niet per definitie heel lekker   . Maar ieder zijn/haar eigen mening!


Brandnetelthee maken

In theorie zou je van verse brandnetels thee kunnen maken. Echter, met alle bovengenoemde informatie is ons advies om kant en klare gedroogde brandnetelthee te kopen.

Om de lekkerste kop thee van brandnetels te maken, kun je de brandnetelthee het beste drie tot vijf minuten laten trekken in gekookt water. Hou je wel van sterke thee? Laat de thee dan nog iets langer trekken. 

Op dit moment hebben wij nog geen brandnetelthee in ons assortiment. Wel hebben we heerlijke thee met kurkuma en gember in ons assortiment en diverse soorten groene thee en kruidenthee soorten.