Theefilter
Er zijn verschillende soorten theefilters. Eigenlijk hebben ze allemaal hetzelfde doel; de thee en het water gescheiden houden en wel de infusie laten plaatsvinden. Er zijn papieren theefilters maar ook theefilters in de vorm van zeefjes, theepotten met theefilters, glazen kannen met ingebouwde filters etc. Kortom; er zijn heel veel thee accessoires om de thee te ‘filteren’ of om uiteindelijk je thee te maken.
Papieren theefilters
De papieren theefilters zijn handig voor eenmalig gebruik. Ze zijn vaak verkrijgbaar in meerdere maten (voor een kopje en een pot). Minder duurzaam, wel makkelijk. Eigenlijk krijgt de thee minder goed de ruimte om te ontvouwen wat de kwaliteit niet ten goede komt.
Theezeefje
Theezeefjes als theefilter zijn er in allerlei vormen en maten. Let op dat de maat van het zeefje groot genoeg is zodat de blaadjes kunnen ontvouwen. Daarnaast kun je er op letten of een theezeef een druppelvanger heeft en geschikt is voor de vaatwasser.
Theepot met zeef
Steeds vaker zijn er theepotten verkrijgbaar met een ingebouwd theefilter. Handig, maar kijk goed of het filter verwijderd kan worden; anders trekt de thee door.
Cafetiére of theekannetje met filter
Waar je koffie met een cafetiére kan maken, kan dat met thee ook. De theebladeren krijgen op deze manier heerlijk de ruimte om te ontvouwen. Er zijn ook glazen theekannetjes met hetzelfde effect. Echter als de thee klaar is moet deze wel overgeschonken worden in een andere kan of in de kopjes omdat de thee anders doortrekt. Voordeel van glas is dat het geen smaak en geur afgeeft.
De theemaker of teamaker
De teamaker is een bijna onmisbaar item geworden voor de theeliefhebber. Vaak is deze gemaakt van kunststof en heeft het de maat voor een kop thee (of 1,5). Je doet de theeblaadjes in de pot, doet de thee erbij, laat het even trekken en als de thee klaar is zet je deze bovenop een kop thee. Een ingebouwd filtersysteem laat het ventiel open (door de druk op het glas) en laat de thee lopen.
Termoskan met filter
Er is een heel groot assortiment aan thermoskannen of kannen met ingebouwd filter beschikbaar. Het grote voordeel is dat de thee vaak lang heet blijft. Ze zijn verkrijgbaar met glazen binnenkant of met een roestvrij stalen binnenkant. Let wel op dat je de thee eruit haalt (uit het ingebouwde zeefje) want anders trekt de thee door en kan het bitter worden.
De zandloper kan met filter
Eigenlijk heel eenvoudig maar het werkt erg goed. Het bestaat uit twee delen. In het ene deel doe je de theeblaadjes, het andere deel het hete water. Je draait het nu om en net als bij een zandloper gaat het hete water als een zandloper naar beneden en vindt de infusie plaats.
De koude theekan met filter
Deze kannen zijn eigenlijk speciaal ontworpen voor een lange extractie en laten de thee heel langzaam de smaken afgeven. Koude extractie zorgt voor een lichter aftreksel met vaak mildere, zoetere smaken. Deze methode is dan ook erg geschikt voor groene thee en ijsthee. Je doet de blaadjes in de kan, schenkt het koude water erbij en schroeft alles weer op elkaar. Je laat het trekken in de koelkast en daarna schenk je het zo uit. Je kunt deze kannen ook voor heet water gebruiken, maar schenk het dan wel uit want anders trekt de thee door.
Naast bovengenoemde vormen van theefilters zijn er nog veel meer theefilters beschikbaar. Ook kent elk land weer eigen manieren van theezetten met bijbehorend theeservies zoals bijvoorbeeld de Chineese gongfu cha methode, de Koreaanse Darye ceremonie of de Japanse Chanoyu ceremonie.