Thee en eten
Thee en eten combineren? Zeker! Thee leent zich perfect om te combineren met eten. Thee & Foodpairing ook wel genoemd.
Net als wijn leent thee zich perfect om te combineren met eten. Het kan zelfs de smaak op een positieve manier versterken. Om thee met spijs te combineren zijn er een aantal basisregels die je kan toepassen.
De grote algemene regel bij thee met eten combineren
Eigenlijk is er een hele simpele regel; kan witte wijn bij een gerecht, dan past witte en groene thee ook bij een gerecht. Past rode wijn bij een gerecht, dan past een zwarte thee goed bij een gerecht. Waarschijnlijk ken je deze basisregels als; witte wijn bij een groene salade en vis en rode wijn bij bijvoorbeeld een rood stuk vlees als biefstuk. Dit is een hele algemene regel maar wel goed om deze in je achterhoofd te houden als je thee en eten gaat combineren.
Thee en eten combineren; de do’s en don’ts
Naast de “witte-wijn regel” en de “rode-wijn regel” is het goed om je af te vragen of je de thee harmonieus wil laten zijn aan het eten of contrasterend. Ook hier zijn een paar basis stelregels. Heel veel kun je combineren, maar zoals het onderstaande schema aangeeft; combineer pittig, zuur en bitter niet met elkaar. Heb je een thee en een gerecht in gedachte? Kijk dan naar onderstaand schema om te zien of het matcht.
De basis richtlijnen bij thee en spijs combineren
Zoals we aangaven zijn de regels bij wijn in basis niet anders dan bij thee. Zo heb je bij wijn de witte wijn, de rosé en de rode wijn. En vanzelfsprekend zitten daar nog heel veel smaken tussenin.
Eigenlijk is het heel moeilijk om thee te kwalificeren in zware of lichte thee. Er kunnen grote contrasten zijn in de ene groene thee versus de andere groene thee. Zo ook bij de andere theesoorten.
Om je een beetje een richtlijn te geven hebben wij een mogelijke kwalificatie gemaakt voor thee en de zwaarte (net zoals bij wijn) zodat je dit als basis richtlijn kan nemen voor het combineren van thee en eten.
Lichte thee (in de hoek van witte wijn)
Witte thee: Licht bloemig, honing, fruitig en heeft een romig of stroef mondgevoel met tonen van perzik, abrikoos, haver of kruidig hooi. Delicaat.
Gele thee: Delicaat, zoet, zoete groene groente als erwtjes.
Groen gestoomde thee: Fris, bloemig, vegetaal, groene groente, grassig, umami, zoet, bittertje in afdronk, romig tot stroef mondgevoel.
Groen gewokte thee: Krachtig, rokerig, zoet, bitter, stroef tot romig mondgevoel, aards, notig, marine aroma’s, kruidig, fruitig.
Oolong thee licht: Bloemig / floraal zoet, (steen)fruit, melkachtig, romig mondgevoel, fris, vegetaal, notig
Post gefermenteerde thee natuurlijk: Bloemig, fris, stroef mondgevoel, zoet, bitter, zuur, aards, fruitig, fermentatie.
Medium
Zwarte thee licht: Zoet, fruitig, romig mondgevoel, kruidig, chocolade, aards.
Oolong thee donker: Aards, leder, zoet, (donker rood) fruit, chocolade, houtskool.
Zware thee (in de hoek van rode wijn)
Zwarte thee krachtig: Aards, rokerig, moutig, bitter, krachtig, stroef mondgevoel, leder, notig, hout.
Post gefermenteerde thee versneld: Hout, mout, kruidig, zoet, romig mond gevoel, chocolade, umami, fermentatie, houtskool, leder.
Thee en spijs combineren – de basis van tea & foodpairing
Ondanks de grote verschillen in theesoort geven we je onderstaand een aantal ideeën om thee en spijs met elkaar te combineren. Ga vooral aan de slag en ontdek wat jij lekker vindt!